Ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε ως… “τραγωδία σε εθνική διάσταση”. Βίντεο εποχής

Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται, σαν σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου του 1982, από τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη και τραγουδοποιού Μάνου Λοΐζου.

Το 1960 εγκαταλείπει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο και εργάζεται περιστασιακά προκειμένου να επιβιώσει: άλλοτε ως σερβιτόρος, άλλοτε ως γραφίστας σε διαφημιστικές εταιρείες, άλλοτε ως μουσικός σε μπουάτ.

Τα τραγούδια του ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Γιάννης Καλατζής, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Δήμητρα Γαλάνη.

Τραγούδια του, όπως τα «Αχ, χελιδόνι μου», «Σ’ ακολουθώ», «Εχω έναν καφενέ», «Ο 3ος Παγκόσμιος», «Ο Λιόντας», «Κι αν είμαι ροκ», «Ηλιε μου σε παρακαλώ», έχουν σηματοδοτήσει γενιές και γενιές.

Τελευταίος δίσκος του ήταν τα “Γράμματα στην Αγαπημένη” σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.

Μάνος Λοΐζος: 35 χρόνια από τον θάνατο του επίκαιρος όσο ποτέ

Πέθανε σε νοσοκομείο στη Μόσχα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982. To 2007 χαρακτηρίστηκε από τον μουσικό χώρο ως έτος Μάνου Λοΐζου τιμώντας τα 70 χρόνια από τη γέννησή του και τα 25 χρόνια από τον θάνατό του.

«Ο πρόωρος χαμός του αποτελεί τραγωδία σε εθνική διάσταση», δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατό του. Και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, που ο Λοΐζος έντυσε με μουσικές στίχους του, είπε: «Εχω την πεποίθηση ότι αν ζούσε ο Μάνος, το ελληνικό τραγούδι δεν θα είχε πάρει τον σημερινό κατήφορο. Υπερβολή; Κι όμως, ένας προικισμένος και γενικότερα αποδεκτός καλλιτέχνης είναι ικανός να αλλάξει την πορεία του ποταμιού, πιστεύω».

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο (παραγωγής 1982, σκηνοθεσίας Σταμάτη Χονδρογιάννη), το οποίο προβλήθηκε λίγο μετά τον θάνατό του, στις 20 Νοεμβρίου 1982. Παρουσιάζονται κάποιες από τις σημαντικότερες επιτυχίες του, και μιλούν για τον ίδιο φίλοι και συνεργάτες του.

Διαδώστε το Εδώ ζεις