Αυτή είναι η «πρωτεύουσα» των μανιταριών… Ο τόπος μας με τα περισσότερα είδη σε όλο τον κόσμο

Περιβάλλον

Στα Γρεβενά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.500 είδη μανιταριών, από τα 7.000 είδη της Ελλάδας. Για αυτό και η περιοχή των Γρεβενών έχει ανακηρυχθεί ως η «πρωτεύουσα» των μανιταριών.

Όποιος την επισκεφτεί θα ζήσει μια μοναδική εμπειρία μανιταρογνωσίας, μανιταροσυλλογής και μανιταρογευσίας. Όταν βρεθείτε εκεί θα εκπλαγείτε από τα πολλά γλυπτά συμπλέγματα μανιταριών που κοσμούν τα πάρκα, τις πλατείες και τους κόμβους της. Τα Γρεβενά είναι η πρώτη πόλη του πλανήτη που ανακηρύχτηκε επίσημα «city of mushrooms» (πόλη των μανιταριών).

Η περιοχή των Γρεβενών έχει μεγάλη παράδοση στην καταγραφή, τη συλλογή και την πολύπλευρη ανάδειξη και αξιοποίηση των άγριων μανιταριών, που τους έχει χαρίσει απλόχερα η φύση. Σε όλο το νομό έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.500 είδη μανιταριών, από τα 7.000 είδη της Ελλάδας, τα οποία αν και εκατοντάδες από αυτά είναι τα βρώσιμα, μόλις δέκα είδη φτάνουν στο τραπέζι και στο εμπόριο.

manitari 1

Τα μανιτάρια, αποτελούν κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και έχουν εξελιχθεί σε κορυφαίο brand για τα Γρεβενά, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Η αναζήτηση και η συλλογή τους, οι τρόποι κατανάλωσης, οι συνταγές μαγειρικής, οι τεχνικές συντήρησης, οι λαϊκές ονομασίες, οι παροιμίες και οι μύθοι που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τον τρόπο εμφάνισής και ανάπτυξής τους, αποτελούν μέρος της τοπικής παράδοσης, της λαογραφίας, της ιστορίας και της οικονομίας του τόπου.

Μανιτάρια υπάρχουν σε όλο το νομό Γρεβενών. Βόρεια στο Βόιο, κοντά στα σύνορα με την Κοζάνη, αλλά και στον Όρλιακα, στη Βάλια Κάλντα και στις Μπάλτσες. Ο μόνος κανόνας που ισχύει γενικά για τη συλλογή μανιταριών είναι αυτός που λέει ότι: μαζεύουμε για τροφή μόνο τα είδη των οποίων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα. Η παραμικρή αμφιβολία είναι λόγος απόρριψής τους.

Το 2019 τα Γρεβενά και τα μανιτάρια της περιοχής, παρουσιάστηκαν σε εκτενές αφιέρωμα του δικτύου National Geographic στη Μεγάλη Βρετανία.

Γρεβενά, η Πόλη των Μανιταριών

 8,596 total views,  1 views today