“… ἡρωικῶς μαχόμενος ἔπεσεν ὡς νέος Λεωνίδας…”

Εμπνεύσεις... τέχνης

Σαν σήμερα, στις 20 Μαΐου 1825, έγινε η μάχη στο Μανιάκι και επήλθε ο ηρωικός θάνατος του Παπαφλέσσα. Στις αρχές του 1825 η Ελληνική Επανάσταση βρισκόταν σε κρίσιμη καμπή, μετά την απόβαση του Ιμπραήμ στο Μωριά. Ο Aιγύπτιος πολέμαρχος, μετά την κατάληψη του Νεόκαστρου (κάστρου της Πύλου), γρήγορα έγινε κυρίαρχος σχεδόν όλης της Μεσσηνίας και ετοιμαζόταν να βαδίσει κατά της Τριπολιτσάς.

Ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας), διαβλέποντας τον κίνδυνο, και ενώ ο Κολοκοτρώνης και άλλοι οπλαρχηγοί παραμένουν φυλακισμένοι στην Ύδρα, θύματα της εμφύλιας διαμάχης, αναγκάζεται να εκστρατεύσει ο ίδιος. Ως Υπουργός Πολέμου της Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος υπό τον Κουντουριώτη, περιέρχεται την κεντρική και νοτιοδυτική Πελοπόννησο με σκοπό τη στρατολόγηση. Στο Λεοντάρι της Αρκαδίας, συγκεντρώνει περίπου 1.500 άνδρες και στη συνέχεια οχυρώνεται στο ορεινό χωριό Μανιάκι της δυτικής Μεσσηνίας.

Στις 19 Μαΐου, με την εμφάνιση των αιγυπτιακών στρατευμάτων, 900 περίπου από τους άνδρες του εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και διασκορπίζονται στις γύρω περιοχές. Η μάχη ξεκινάει το πρωί της 20ής Μαΐου 1825 και διαρκεί περίπου οκτώ ώρες. Τελικά, οι εμπειροπόλεμοι Αιγύπτιοι, που διοικούνται από Γάλλους αξιωματικούς, επιχειρούν γενική έφοδο στα ταμπούρια των λιγοστών Ελλήνων και καταφέρνουν να κάμψουν την απελπισμένη αντίστασή τους, σκοτώνοντάς τους σχεδόν όλους, ανάμεσά τους και τον Παπαφλέσσα.

Το έργο της φωτογραφίας είναι «Ἡ ἐν Μανιακείῳ τῆς Πυλείας μάχη, καθ’ ἥν ὁ Γρηγόριος Παπαφλέσσας ἡρωικῶς μαχόμενος ἔπεσεν ὡς νέος Λεωνίδας…», λιθογραφία με βάση σχέδιο του Περικλή Χέλμη, Lemercier, Παρίσι, μέσα 19ου αιώνα. Αναδημοσιεύεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία