Λαθρέμποροι αλωνίζουν στα βουνά της Ελλάδας για να βρουν το λουλούδι-χρυσάφι για τις τσέπες τους…

Περιβάλλον

Το υπ’ αριθμόν ένα αρωματικό- φαρμακευτικό φυτό της χώρας φέρει το όνομα κίτρινη πρίμουλα, ή  «Πασχαλούδα» (η ανθοφορία της έχει ταυτιστεί με τις μέρες του Πάσχα) ή «δακράκι», ή “Λουλούδι του Δαρβίνου” ο Άγγλος επιστήμονας διέκρινε πρώτος την πολλαπλή του σημασία.

Για αυτό και πέφτει…θύμα λαθρεμπορίας για φαρμακευτικούς σκοπούς. Την τελευταία διετία οι αστυνομικές διευθύνσεις παραμεθορίων νομών της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας έχουν καταγράψει περιστατικά λαθροσυλλογής, κυρίως από αλλοδαπούς, κατάσχοντας εκατοντάδες κιλά κίτρινης πρίμουλας που είχαν συλλέξει παράνομα για να τις εξάγουν.

Ειδικά στην περιοχή της Πίνδου, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, γίνεται υπερσυλλογή και ήδη υπάρχουν σημάδια ότι αρχίζουν να φθίνουν οι αριθμοί της, ενώ το υλικό που παίρνουν, εξάγεται παρανόμως από τη χώρα. Δεν υπάρχει έλεγχος στα σύνορα γι’ αυτό. Η τιμή είναι υψηλή και για αυτό υπάρχει ένα λαθρεμπόριο που ανθεί αυτόν τον καιρό. Ένα κιλό ξηρή δρόγη μπορεί να φτάνει και 100 ή 200 ευρώ/κιλό, ενώ π.χ. για το τσάι βουνού μπορεί να είναι 20 ευρώ/κιλό.

darvinou

Η παράνομη συλλογή της κίτρινης πρίμουλας για φαρμακευτική χρήση εμφανίζει αυξητική τάση καθώς το φυτό συλλέγεται μόνο από αυτοφυείς πληθυσμούς από τα βουνά κι αυτή η συλλογή από το φυσικό περιβάλλον είναι που ανησυχεί πολλούς ερευνητές, καθώς αρχίζει να απειλεί τους πληθυσμούς της ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κίτρινη πρίμουλα , τα ποντίκια εργαστηρίου, η μύγα των φρούτων (δροσόφιλα) και η ζύμη αρτοποιίας συμπεριλαμβάνονται στους πρότυπους οργανισμούς (οργανισμοί-μοντέλα) που μελετώνται συνηθέστερα. Τα λουλούδια αυτά μπορούν να υποδείξουν εάν οι οικότοποι και τα ενδιαιτήματά τους ευημερούν ή έχουν αρχίσει να επιδεινώνονται.

Η κίτρινη πρίμουλα (Primula veris) είναι ένας από τους προάγγελους της άνοιξης, καθώς ανθίζει πρώτη από όλα τα λουλούδια (εξ ου και το primus). Φυτρώνει σε υψόμετρα από 500-2000 ή και 2300 μέτρα και η ανθοφορία μπορεί να διαρκεί ως τον Ιούνιο. Είναι ένα πολυετές φυτό που σημαίνει ότι το ίδιο φυτό μεγαλώνει και ανθίζει στο ίδιο σημείο για πολλά χρόνια. Η πρώτη φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το ΑΜΠΕ.