Και όμως… ζει η διάσημη λατέρνα του Αυλωνίτη και του Φωτόπουλου. Δείτε την…

Ελληνικός κινηματογράφος

Η διάσημη λατέρνα της μεγάλης κινηματογραφικής επιτυχίας “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο”… ζει.

Μετά από 67 χρόνια από την πρώτη εμφάνισή της στις κινηματογραφικές αίθουσες, το “Εδώ… ζεις” εντόπισε σε περιοχή στου Ψυρρή, στο Μοναστηράκι, τη λατέρνα σε μία γωνία, έχοντας πάνω της την επιγραφή: “Η λατέρνα αυτή χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα των ταινιών “Λατέρνα φτώχια και φιλότιμο” και “Λατέρνα φτώχια και γαρύφαλλο” το 1955 και 1956. Και οι παλαιότεροι που περνούν από την περιοχή θυμούνται, ενώ οι νεότεροι απορούν… Οι δε ξένοι θαυμάζουν ένα μουσικό όργανο που ίσως δεν έχουν ξαναδεί…

Το “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο” είναι κινηματογραφική ταινία που γυρίστηκε το 1955 στην Πάτρα σε σηκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου και πρωταγωνιστές τον Βασίλη Αυλωνίτη και το Μίμη Φωτόπουλο, ενώ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων η Τζένη Καρέζη και ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Η μουσική ήταν του Μάνου Χατζηδάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Φίνος δεν ήθελε να συμμετάσχει στην ταινία ο Βασίλης Αυλωνίτης: πίστευε ότι είχε πληγεί το προφίλ του επειδή είχε παίξει σε πολλές ταινίες δεύτερης διαλογής. Λέγεται πως δεν ήθελε ούτε την προερχόμενη από το Εθνικό Θέατρο, Καρέζη, διότι θεωρούσε ότι είχε στραβισμό…

Ο Σακελλάριος, όμως επέμενε και πέρασε τελικά το δικό του. Ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν ο πιο εμπορικός τότε ηθοποιός του κινηματογράφου και ο πρώτος με τον οποίο ο Φίνος υπέγραψε συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας.

Ακόμη, ο Φίνος επιθυμούσε διακαώς να παίξει ο Αλεξανδράκης, ο οποίος εμφανίζεται σε ένα μικρό ρόλο, ώστε του έδωσε αμοιβή σαν να ήταν ο πρωταγωνιστής. Οι τσιγγάνες που χόρευαν με τη Σούλη Σαμπάχ ήταν αληθινές τσιγγάνες, επιλογή του Σακελλάριου, που προηγουμένως είχε απορρίψει χορογράφο και πραγματικές χορεύτριες.

Με τέτοια επιτυχία ο Φίνος έπεισε τον Σακελλάριο να γυρίσει δυο χρόνια αργότερα τη συνέχεια της ταινίας με τίτλο Λατέρνα, φτώχεια και γαρίφαλο. Ήταν το πρώτο σίκουελ στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Διαδώστε το Εδώ ζεις