Πάμε για κρασάκι; Αυτή τη χρονιά… το τσούξαμε. Πόσο ήπιαμε, πόσο καλό κάνει στην υγεία

Διατροφή

Το αμπέλι, από το οποίο προέρχεται το κρασί έχει σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, προϊστορία πολλών εκατομμυρίων ετών. Πριν ακόμα από την εποχή των παγετώνων ευδοκιμούσε στην πολική ζώνη, κυρίως στην Ισλανδία, στη Βόρεια Ευρώπη αλλά και τη βορειοδυτική Ασία.

Οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν το κρασί αναμειγνύοντάς το με νερό, σε αναλογία συνήθως 1:3 (ένα μέρος οίνου προς τρία μέρη νερού). Διέθεταν ειδικά σκεύη τόσο για την ανάμειξη (κρατήρες) όσο και για την ψύξη του. Η πόση κρασιού που δεν είχε αναμειχθεί με νερό (“άκρατος οίνος”) θεωρείτο βαρβαρότητα και συνηθιζόταν μόνο από αρρώστους ή κατά τη διάρκεια ταξιδιών ως τονωτικό. Διαδεδομένη ήταν ακόμα η κατανάλωση κρασιού με μέλι καθώς και η χρήση μυρωδικών.

Ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει και ενισχύει ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και μεσογειακών γεύσεων, από τις πιο απλές και παραδοσιακές ως τις πιο σύνθετες.

Πόσο πίνουν οι Έλληνες

Η κατανάλωση οίνου στην Ελλάδα κινείται σε θετικό επίπεδο την αμπελοοινική περίοδο 2021/2022 καθώς σύμφωνα με επεξεργασία των δεδομένων του ισοζυγίου οίνου από τον Κλαδικό Εθνικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), την εν λόγω περίοδο η κατανάλωση οίνου ανέρχεται σε 2.803 χιλιάδες hl.

Η κατανάλωση οίνου 2021/2022 παρουσιάζεται αυξημένη κατά 39,94% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο 2020/2021 (2.003 χιλιάδες hl), δεύτερη χρονιά της πανδημίας του κορονοϊού.

Το κρασί στο Πασχαλινό τραπέζι - gourmed.gr

Αυξημένη κατά 65,32% εμφανίζεται η κατανάλωση οίνου 2021/2022 σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας, δεδομένης της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας του κορωνοϊού και κατά 28,16% σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας.

Επίσης, η κατά κεφαλήν κατανάλωση στη χώρα μας υπολογίζεται στα 26,70 lt ανά κάτοικο, κατανάλωση που είναι ελαφρώς ανώτερη από το μέσο όρο κατανάλωσης οίνου στην Ε.Ε (23 lt ανά κάτοικο).

Επομένως… το τσούξαμε. Πως όμως βγήκε αυτή η φράση;

Η φράση έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Πολλές γυναίκες έπιναν κρασί και μέσα  έριχναν μια σκόνη η οποία έκανε την γεύση πιο έντονη. Η σκόνη αυτή προκαλούσε τσούξιμο στην γλώσα και από εκεί βγήκε η φράση “τα τσούξαμε”. Στις μέρες μας έχει περίπου την ίδια έννοια και συνήθως το λέμε όταν κάποιος πίνει λίγο παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Στην Ελλάδα, κύριες αμπελοοινικές περιοχές είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, η Μακεδονία και η Θράκη. Σημαντικές αμπελουργικές εκτάσεις υπάρχουν επίσης στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, στα Δωδεκάνησα και στη Θεσσαλία.

Έρευνες για την υγεία

Πλήθος επιστημονικών ερευνών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού προστατεύει από αρκετές παθήσεις, μεταξύ των οποίων η στεφανιαία νόσος.

Μελέτες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση, με μέτρο, κρασιού ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά στη διαχείριση του βάρους, δυναμώνει την καρδιά, δυναμώνει τα οστά, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ωφελεί την όραση, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.