Επιστήμονες: Βάλτε στη διατροφή σας αυτό το μπαχαρικό για να τα έχετε… τετρακόσια

Διατροφή

Συνεχείς έρευνες επιστημόνων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα πασίγνωστο μπαχαρικό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της άνοιας και συγκεκριμένα της πιο διαδεδομένης μορφής της, του Αλτσχάιμερ. Έχει παρατηρηθεί εμπειρικά ότι οι ηλικιωμένοι που προέρχονται από κουλτούρες στις οποίες το κάρυ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής τους παρουσιάζουν χαμηλότερους δείκτες άνοιας.

Αυστραλοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνες διάρκειας ενός έτους, για τον κουρκουμά, γνωστό και ως κιτρινόριζα. Όπως επισημαίνουν το μπαχαρικό αυτό ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και προστατεύει από την απώλεια μνήμης που συχνά εκδηλώνεται σε προχωρημένη ηλικία. Η κουρκουμίνη, το συστατικό-κλειδί του κουρκουμά, θεωρείται ότι καθυστερεί ή και προλαμβάνει τα συμπτώματα της άνοιας.

Σχετική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε μεσήλικες και ηλικιωμένους έδειξε ότι η κουρκουμίνη σε κάψουλα τρεις φορές την ημέρα συνδέεται με σημαντική βελτίωση της μνήμης. Στην πράξη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κουρκουμίνη μπλοκάρει τη βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη, η οποία είναι γνωστό πως προωθεί την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ όταν συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και καταστρέφει τους νευρώνες. Λόγω της κακής απορρόφησης της κουρκουμίνης από το έντερο, εξετάζεται πώς μπορεί να συνδυαστεί με άλλα συστατικά σε φαρμακευτικό σκεύασμα ώστε να επιδρά πιο αποτελεσματικά στον οργανισμό.

Άνοια και Νόσος Αλτσχάιμερ: Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό ...

Παράλληλα, νέα αμερικανική μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), καταγράφει ότι η καθημερινή κατανάλωση κουρκουμίνης βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση των ατόμων με ήπια απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία. Στα τεστ μνήμης, τα άτομα που είχαν πάρει κουρκουμίνη είχαν βελτίωση κατά 28% μετά από 18 μήνες. Επίσης, είχαν βελτίωση στην διάθεσή τους, ενώ οι PET έδειξαν σημαντικά λιγότερα σημάδια αμυλοειδούς και Ταυ στην αμυγδαλή και τον υποθάλαμο, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Η αμυγδαλή και ο εγκέφαλος είναι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν διάφορες λειτουργίες της μνήμης και των συναισθημάτων. Πηγή, επιθεώρηση British Journal of Nutrition