Έχει τη φήμη… τεμπέλη. Ως και το όνομά του γράφεται λάθος…

Και όμως συμβαίνει...

Μπορεί να έχει τη φήμη… τεμπέλη, αλλά ο κούκος είναι ένας δεινός μετανάστης μεγάλων αποστάσεων που κάθε χρόνο διανύει περισσότερα από 8.000 χλμ. από την Αφρική προς την Ευρώπη!

Μπορεί η παροιμία να λέει ότι ένας μόνο δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά τίποτα άλλο δεν μπορεί να διαλαλήσει τον ερχομό της όσο η χαρακτηριστική φωνή του!

Η φράση «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη» χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι ένα μόνο στοιχείο δεν είναι αρκετό για να στοιχειοθετηθεί μια κατάσταση. Η αρχική φράση, που προέρχεται από μύθο του Αισώπου, είναι «ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη» (Μία χελιδὼν ἔαρ οὐ ποιεἶ), αλλά η εκδοχή με τον κούκο επικράτησε.

Αν και είναι γνωστός ως τεμπέλης γονιός, μιας και δεν φτιάχνει δική του φωλιά αλλά αφήνει τα αβγά του σε φωλιές άλλων πουλιών που αναλαμβάνουν να μεγαλώσουν τους νεοσσούς του, είναι πολύ ωφέλιμο πουλί, αφού είναι το μόνο που τρέφεται με τις πευκοκάμπιες και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες!

Παρόλο που, η λέξη κούκος έχει «περάσει» στην ελληνική βιβλιογραφία με τη συγκεκριμένη ορθογραφία, είναι ορθότερη η εκδοχή της λέξης κούκκος. Αυτό συμβαίνει διότι το κούκος προέρχεται από το αρχαίο κόκκυξ που γράφεται με δύο κ.