Το έλεγαν οι μανάδες μας… Άραγε βοηθάει ή όχι η κοτόσουπα στα συμπτώματα του κρυολογήματος;

Διατροφή

Η αλλαγή του καιρού φέρνει μαζί του και πολλές ιώσεις. Και η σωστή διατροφή, σύμφωνα με τους γιατρούς αποτελεί βασικό «όπλο» για να εξασφαλίσουμε ταχύτερη ανάρρωση.

Σχεδόν όλοι, στην παιδική ηλικία μας, όταν κρυολογούσαμε η μητέρα ή η γιαγιά μας έφτιαχνε μία ζεστή κοτόσουπα για να αισθανθούμε καλύτερα από τα συμπτώματα.

Όμως, το ερώτημα είναι αν όντως η κοτόσουπα βοηθά να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα. Αυτή είναι η άποψη των επιστημόνων.

Φαίνεται πως και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι κάνει καλό στην υγεία μας. Μάλιστα, νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων επισημαίνει ότι η κοτόσουπα μπορεί να περιέχει μια σειρά από ουσίες με ευεργετική φαρμακευτική δράση που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα πλούσιο μπολ με σούπα κοτόπουλου μπορεί να βοηθήσει στη ρινική συμφόρηση και να μετριάσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους και σχετίζεται τόσο με τα συστατικά της κοτόσουπας όσο και με τον τρόπο παρασκευής.

Συγκεκριμένα, ένας ζεστός ζωμός αποτελεί σημαντική πηγή ενυδάτωσης και λειτουργεί ανακουφιστικά, ειδικά αν υφίσταται πονόλαιμος. Εξάλλου, το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων.

Είναι, επίσης, πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη διάθεση και βοηθάει να αντιμετωπιστεί καλύτερα μια αδιαθεσία. Σε συνδυασμό με κάποιο ζυμαρικό, που περιέχει υδατάνθρακες, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα που δίνει ενέργεια και τονώνει τον οργανισμό.

Παράλληλα, τα λαχανικά όπως τα καρότα, το σέλινο και το κρεμμύδι που συνήθως περιέχει μια ζεστή κοτόσουπα έχουν βιταμίνες C και K καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, τα οποία συνολικά βοηθούν το σώμα να αναρρώσει πιο γρήγορα.

Ακόμη και ο ατμός από τη ζεστή σούπα κοτόπουλου είναι ευεργετικός διότι μπορεί να ανοίξει τους αεραγωγούς, διευκολύνοντας την αναπνοή και λειτουργώντας κατά κάποιον τρόπον ως φυσικό ήπιο αποσυμφορητικό, χαλαρώνοντας τους μύες και διευκολύνοντας την καταρροή.