Ήρθαν από τη Βόρεια Ευρώπη και κατέλαβαν τους υγρότοπους της χώρας…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Σε μέγεθος χήνας και κατάμαυρος, ο Κορμοράνος σχηματίζει μεγάλα κοπάδια στους ελληνικούς υγρότοπους, ιδιαίτερα τον χειμώνα, όπου συναντάται σε λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια, ακτές και λιμάνια. Είναι μεγάλο μαύρο πουλί, που το μήκος του κυμαίνεται στα 77-94 εκατοστά και με άνοιγμα φτερών που μπορεί να φτάσει τα 121-149 εκατοστά.

Χαρακτηριστική είναι η στάση που παίρνει όταν στέκεται με τα φτερά μισάνοιχτα για να τα στεγνώσει. Τα σμήνη των Κορμοράνων δίνουν ένα πραγματικό ρεσιτάλ συμφωνίας, καθώς πετούν σε σχηματισμό V ή σε ευθεία γραμμή! Τρώει ψάρια, κάνοντας βουτιές, ως δεινός βουτηχτής, ενώ το ισχυρό, αγκιστρωτό στην άκρη ράμφος του τον βοηθάει στο ψάρεμα.

Είναι το 6ο πιο πολυπληθές είδος στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών στη χώρα μας, με μέσο όρο 39.300 πουλιά κατ’ έτος. Στην Ελλάδα μπορούμε να τον συναντήσουμε το Χειμώνα καθώς έρχεται από την Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη στην Ελλάδα, κυρίως στο Θερμαϊκό και Σαρωνικό κόλπο αλλά και σε ορισμένες λίμνες, όπως τη Μικρή Πρέσπα, την Κερκίνη και την Ορεστιάδα. Φωτογραφία: Ivaylo Zafirov και αναδημοσιεύεται από την Elliniki Ornithologiki Etaireia