“Ανάσα” για την Ακρόπολη. Κόβουν 11 μέτρα ύψους στα νέα κτίρια για να μην κρύβουν τον Ιερό βράχο

Πολιτισμός

Εισήγηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει να τεθεί ανώτατο όριο ύψους τα 21 μέτρα για τα κτίρια στις περιοχές Μακρυγιάννη-Κουκάκι, ώστε να μην κρύβουν την Ακρόπολη. Εξαίρεση να αποτελεί η ζώνη κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος θα μειωθεί στα 27 μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι με τη σημερινή νομοθεσία τα ύψη των κτηρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 32 ή και περισσότερα μέτρα.

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για την καθαίρεση δύο ορόφων από το κτήριο της οδού Φαλήρου 5 -κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα- δημιούργησε ένα νέο κλίμα και άνοιξε τον δρόμο για το επόμενο βήμα, που είναι η μεγάλη μείωση των επιτρεπόμενων υψών στη γύρω περιοχή.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), σε ανακοίνωσή τυης μιλά για “ιστορική” εισήγηση με την  οποία, όπως επισημαίνει «δίνεται τέλος στην καθυστέρηση της Διοίκησης να προστατεύσει με σαφή και οριστικό τρόπο το μνημείο της Ακρόπολης, παρότι έχουν παρέλθει 16 χρόνια (2004) μετά την κήρυξη της περιοχής Μακρυγιάννη γύρω από την Ακρόπολη ως αρχαιολογικό χώρο και 52 χρόνια (1968) από το πρώτο πόρισμα-καταπέλτη της UNESCO».

Και προσθέτει: «Θεωρούμε τον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης, θέμα εθνικής και μάλιστα διεθνούς σημασίας. Η προστασία του πρέπει να είναι άμεση, ουσιαστική και οριστική, δυναμώνοντας έτσι τον δίκαιο αγώνα της χώρας μας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα».

Τα μασάει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για τα κτίρια γύρω από ...

 

Το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί σχέδιο Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος προστασίας, που θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απαιτούμενη γνωμοδότησή του και στη συνέχεια θα αποσταλεί για υπογραφή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στόχος του Υπουργείου είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα να εκκινήσει πάλι η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά με όρους που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή προστασία της Ακρόπολης. Διευκρινίζεται δε ότι το νέο ύψος θα ισχύει για τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν αφορά αναδρομικά στα νομίμως υφιστάμενα κτήρια. Η απόφαση επίσης, υπερκαλύπτει το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ για το θέμα.

Το Προεδρικό Διάταγμα είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της Ακρόπολης. Θα επακολουθήσει επανεξέταση του συνολικού καθεστώτος δόμησης και χρήσεων γης, όχι μόνο στην περιοχή αυτή, αλλά στο σύνολο του  Δήμου Αθηναίων, με την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που θα αρχίσει πολύ σύντομα.

Διαδώστε το Εδώ ζεις