Κάνουν… κέρμα τη Μαρία Κάλλας και όχι μόνο…

Και όμως συμβαίνει...

Δύο αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ θα τεθούν σε κυκλοφορία. Το πρώτο είναι με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της υψιφώνου Μαρίας Κάλλας και το δεύτερο είναι με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Πανεπιστημιακού μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Τα αναμνηστικά κέρματα θα απεικονίζουν αφενός το πορτρέτο της Μαρίας Κάλλας και αφετέρου του Κωνσταντίνου Καραθεωδωρή, σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα δυο αναμνηστικά αυτά κέρματα θα κυκλοφορήσουν το καθένα σε 750.000 τεμάχια και για την κοπή τους θα απαιτηθεί δαπάνη 690.000 ευρώ η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Μαρία Κάλλας, η κορυφαία υψίφωνος της όπερας

Η Μαρία Άννα Σεσίλια Σοφία Καλογεροπούλου, γνωστή ως Μαρία Κάλλας, ήταν κορυφαία υψίφωνος του λυρικού θεάτρου (όπερας) με διεθνή καριέρα.

Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη. Ήταν κόρη του φαρμακοποιού Γεωργίου Καλογερόπουλου από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας και της Ευαγγελίας Δημητριάδη από τη Στυλίδα Φθιώτιδος. Οι γονείς της είχαν πάει στην αμερικανική προς αναζήτηση καλύτερη τύχης.

Το 1937 εγκαταστάθηκε με τη μητέρα και τη μεγάλη αδελφή της στην Αθήνα και εγγράφηκε στο Εθνικό Ωδείο. Είχε σχέσεις με τον Αριστοτέλη Ωνάση και ήλπιζε ότι θα πανδρευόντουσαν, αλλά τον Ιούλιο του 1968 ο Έλληνας μεγιστάνας παντρεύεται τη χήρα του Αμερικανού προέδρου Κένεντι, Τζακ, κάτι που οδήγησε την υψίφωνο σε κατάθλιψη. Έφυγε από τη ζωή στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 από καρδιακή προσβολή στο Παρίσι, σε ηλικία 54 ετών.

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής υπήρξε ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς της εποχής του με διεθνή αναγνώριση. Το επιστημονικό του έργο εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, από τα Μαθηματικά και τη Φυσική ως την Αρχαιολογία.

Διέπρεψε ως καθηγητής. Είχε φιλικές σχέσεις, μεταξύ άλλων, με τον Αλβέρτο Αϊνστάιν και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1873, στο Βερολίνο, όπου ο πατέρας του Στέφανος υπηρετούσε ως πρεσβευτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η μητέρα του Δέσποινα Πετροκόκκινου καταγόταν από αρχοντική οικογένεια της Χίου. Πέθανε στο Μόναχο στις 2 Φεβρουαρίου 1950, σε ηλικία 77 ετών.