Καφέ πρωί-πρωί; Δεν πρέπει να τον πίνετε με άδειο στομάχι. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες

Υγεία

Πολλοί πίνουν καφέ τις πρωινές ώρες για τόνωση και ενέργεια. Ήδη πάρα πολλές μελέτες επιστημόνων έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη του καφέ για την υγεία, όπως η χαλάρωση των μυϊκών πόνων, η βελτίωση της μνήμης, αλλά και η προστασία από τον διαβήτη και τη νόσο του Πάρκινσον.

Όμως οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στο σώμα σας, ιδιαίτερα αν συνηθίζετε να καταναλώνετε καφέ πριν φάτε, οτιδήποτε, το πρωί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ με άδειο στομάχι διεγείρει την έκκριση των οξέων στην πεπτική οδό. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε ανθρώπους που πάσχουν από γαστρίτιδα. Τα οξέα χρησιμοποιούνται για να αποσυνθέσουν τις τροφές στο στομάχι. Τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από αυτό μπορεί να γίνουν αντιληπτά πιο μετά, όταν ο οργανισμός θα αδυνατεί να αφομοιώσει κάποιο βαρύ γεύμα, αφού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποσυντεθούν οι πρωτεΐνες στο στομάχι και το έντερο.

Οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά το ξύπνημα, γιατί σε αυτή την περίπτωση το επίπεδο της κορτιζόλης στο σώμα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και απαιτείται χρόνος για να σταθεροποιηθεί. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν ομ καφές είναι το πρώτο πράγμα που πίνετε το πρωί, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι ήδη υψηλά, αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.

Ως εκ τούτου, σημειώνουν ότι θα πρέπει να καταναλώνετε καφέ μόνο μετά από μία ώρα αφότου ξυπνήσετε το πρωί και οπωσδήποτε αφότου έχετε φάει κάτι.

Η κορτιζόλη ρυθμίζει το εσωτερικό σας “βιολογικό ρολόι” και τα επίπεδα εγρήγορσης του σώματος. Ο καφές με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο γαστρικού οξέος, φούσκωμα, ακόμη και εμετό.

Επίσης, ο καφές αυξάνει επίσης τις συστολές των μυών του παχέος εντέρου κάτι που βοηθάει στην επίσκεψη μας στην τουαλέτα. Και ενώ πολλοί από εμάς το βρίσκουμε θετικό, για ορισμένους με προϋπάρχουσες γαστρεντερικές παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή εκείνους που είναι επιρρεπείς σε διάρροια, θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους. Παράλληλα η χρήση γάλακτος ή κρέμας γάλακτος με τον καφέ θα μπορούσε να διαταράξει το στομάχι μας εάν έχουμε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ακόμη τα διεγερτικά αποτελέσματα της καφεΐνης μπορούν να αυξήσουν τα κοινά συμπτώματα άγχους, όπως νευρικότητα, ανησυχία και γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγαλύτερες δόσεις, πρωί- πρωί. Τα άτομα με διαταραχές άγχους μπορεί να παρουσιάσουν νευρικότητα από μικρότερες ποσότητες καφεΐνης από εκείνους που δεν είναι επιρρεπείς σε άγχος.