Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνώς ανασκόπηση, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται άμεσα με 32 βλαβερές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2, των διαταραχών ψυχικής υγείας και του πρόωρου θανάτου.
Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι, υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στόχευση και τη μείωση της έκθεσης στο επεξεργασμένο φαγητό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τακτική κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο δυσμενών καταστάσεων υγείας, ιδίως καρδιομεταβολικών και ψυχικών διαταραχών και πρόωρης θνησιμότητας. Και οι επιστήμονες αυτό το θεωρούν λογικό αν σκεφτούμε ότι αυτού του είδους τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασμένων αρτοσκευασμάτων και σνακ, των ανθρακούχων ποτών, των δημητριακών με ζάχαρη και των έτοιμων γευμάτων, υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, γεύσεις και άλλα πρόσθετα.
Αυτά τα προϊόντα τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ανθυγιεινά λιπαρά και αλάτι, ενώ έχουν χαμηλή -έως ανύπαρκτη- περιεκτικότητα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υψηλότερη έκθεση σε πρόχειρα σνακ συσχετίστηκε σταθερά με αυξημένο κίνδυνο 32 δυσμενών εκβάσεων για την υγεία μας. Στις δυσμενείς συνέπειες συμπεριλαμβάνονται ο κατά 50% αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, ο κατά 53% υψηλότερος κίνδυνος άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών και ο κατά 12% μεγαλύτερος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2.
Ενδεικτικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων συσχετίστηκε με 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 40 έως 66% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και προβλήματα ύπνου και 22% αυξημένο κίνδυνο κίνδυνο κατάθλιψης.
Υπήρξαν επίσης στοιχεία για συσχετίσεις μεταξύ της πρόχειρης τροφής και του άσθματος, της κακής γαστρεντερικής υγείας, ορισμένων καρκίνων και ενός συνόλου καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου.
Ένα like φέρνει... χαμόγελα