Αυτά τα κλαδιά φέρνουν καλή τύχη σε κάθε σπίτι. Είστε σίγουροι ότι έχετε αγοράσει το σωστό φυτό;

Και όμως συμβαίνει...

Ένα πανέμορφο χριστουγεννιάτικο στεφάνι από γκι, στολισμένο με κόκκινη κορδέλα από κεντημένο τούλι καλωσορίζει τους επισκέπτες στην εξώπορτα με τον πιο ζεστό τρόπο αυτές τις εορταστικές ημέρες. Το γκι είναι το σύμβολο της αγάπης, της ειρήνης και της ευημερίας, γι’ αυτό άλλωστε και το επιλέγουμε για να στολίσουμε με αυτό τα σπίτια μας, για να φέρει καλοτυχία και να διώξει τη γρουσουζιά…

Το χωριό Καρυά Ολύμπου είναι ένα από τα ωραιότερα της περιοχής. Απλώνεται στους πρόποδες του θρυλικού βουνού, κάτω από τις χιονισμένες κορυφές του. Είναι από τις πολύ λίγες περιοχές του τόπου μας όπου φυτρώνει το γκι. Κάθε χρόνο στις αρχές του Δεκέμβρη και για αρκετές ημέρες τα παιδιά του χωριού κόβουν τα κλαδιά, τα δένουν σε δέματα για να αποσταλούν σε διάφορα μέρη τις Ελλάδος.

Όμως επιστήμονες θέτουν ένα ερώτημα που σοκάρει…

Αυτά τα κλαδιά με τα οποία στολίζουμε τα σπίτια μας είναι το καλότυχο γκι; Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο φυτό με το έντονο πράσινο χρώμα και τον κόκκινο καρπό που χρησιμοποιούμε για διακόσμηση στις γιορτές, προκειμένου να μας φέρει τύχη είναι… αρκουδοπούρναρο και όχι γκι. Και αυτό γιατί το φυτό γκι ή ιξός ξεχωρίζει για τους μικρούς διαφανείς στρογγυλούς καρπούς του που μοιάζουν με μαργαριτοφόρα όστρακα του βυθού των θαλασσών.

Οι γεωπόνοι διευκρινίζουν ότι “το αρκουδοπούρναρο είναι από τα πιο σημαντικά φυτά του χειμώνα, μαζί με τα έλατα, έχει συνήθως θαμνώδη μορφή και φύεται σε μεγάλο υψόμετρο μέσα σε δάση. Χρησιμοποιείται συχνά, ως καλλωπιστικό, σε πάρκα και κήπους αλλά πολλοί το αποκαλούν γκι, που όμως είναι λανθασμένο, καθώς το γκι είναι ένα ημιπαράσιτο, που φύεται πάνω στα έλατα!”.

Τους αρχαίους χρόνους, σύμφωνα με τον Πυθαγόρα, το αρκουδοπούρναρο έφερνε γούρι, έδιωχνε τα μάγια και έφερνε ευτυχία στα νεόνυμφα ζευγάρια. Οι διακοσμήσεις τον Δεκέμβριο με αρκουδοπούρναρο, πιθανότατα προέρχονται από ένα έθιμο των Ρωμαίων οι οποίοι συνήθιζαν να στέλνουν κλαδιά δέντρων μαζί με άλλα δώρα στους φίλους τους κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Σατουρνάλια, της γιορτής αφιερωμένης στο θεό Σατούρνους , ο οποίος αντιστοιχεί στον ελληνικό θεό Κρόνο.

Ένας παλιός μύθος λέει ότι το γκι φύτρωσε για πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού, όταν αυτός βάδιζε στη γη και τα αγκαθωτά φύλλα του αλλά και οι κόκκινοι καρποί του, συμβολίζουν τα μαρτύρια του Σωτήρα, λόγος για τον οποίο το γκι λέγεται και το «αγκάθι του Χριστού» σε πολλές γλώσσες της Βόρειας Ευρώπης. Πιθανότητα η σχέση με αυτούς τους μύθους ήταν ο λόγος που το γκι ονομάστηκε το «Άγιο Δέντρο», όπως αναφέρεται γενικότερα από τους παλιότερους συγγραφείς.