Ήρθαν από τη Μαδαγασκάρη για να κάνουν εδώ… το μπανάκι τους

Και όμως συμβαίνει...

Ταξιδεύοντας από τη Μαδαγασκάρη για να φωλιάσουν στα συχνά άνυδρα μικρά νησιά και τις νησίδες της Ελλάδας, οι “Πειρατές του Αιγαίου” είναι σίγουρα καλά προσαρμοσμένοι σε ζεστά και ξηρά περιβάλλοντα, όπου οι πηγές γλυκού νερού σπανίζουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που εκπονήθηκε στα Αντικύθηρα, η επιβίωση του εμβληματικού για τη χώρα μας γερακιού εξαρτάται τελικά πολύ περισσότερο από την παρουσία γλυκού νερού από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Όπως προκύπτει, από τα τέλη Απριλίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι Μαυροπετρίτες επισκέπτονται συστηματικά θέσεις με γλυκό νερό στις περιοχές αναπαραγωγής τους, όχι μόνο για να ξεδιψάσουν αλλά και για να κάνουν το… μπάνιο τους, συχνά μάλιστα κατά ομάδες.

Με δεδομένο ότι το γλυκό νερό αναμένεται να αποτελέσει σπάνιο φυσικό πόρο στη Μεσόγειο, η έλλειψή του λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναδεικνύεται σε κρίσιμη απειλή για τη διατήρηση του είδους, όπως και πολλών μεταναστευτικών ειδών πουλιών που διέρχονται από νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το νερό και η σημασία του για τους φτερωτούς ταξιδιώτες του κόσμου μας αποτελεί το κεντρικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών (13-5). Φωτογραφία Πέτρος Πέτρου από Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Διαδώστε το Εδώ ζεις