Με το τραγούδι του γοητεύτηκαν και οι Beatles… Βίντεο

Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Ο ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής, Νίκος Γκάτσος, έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, στις 12 Μαΐου του 1992. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές.

Παρότι δεν άφησε πλήθος ποιητικών συλλογών, άφησε διακριτό στίγμα στην σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Χειρίστηκε τη γλώσσα ως ποίηση, σε κάθε της μορφή, στον στίχο, το τραγούδι και την μετάφραση. Δημοσίευσε μια και μόνη ποιητική σύνθεση, την «Αμοργό». Ο ίδιος ο μεγάλος Χατζιδάκις είχε χαρακτηρίσει την Αμοργό «μνημειώδες έργο του νεοελληνικού ποιητικού λόγου επειδή περιέχει βαθύτατα την ελληνική παράδοση, δεν την εκμεταλλεύεται, ενώ συγχρόνως περιέχει όλη την ευρωπαϊκή θητεία του Μεσοπολέμου».

Ο Νίκος Γκάτσος έγραψε το «Αν θυμηθείς τ`όνειρό μου» το 1958, πάνω σε μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη η οποία χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα στην αγγλοϊσπανική ταινία του Μισέλ Πάουελ «Honeymoon» που ήταν και η πρώτη επιτυχία στον κινηματογράφο του συνθέτη. Το τραγούδι ήταν ακόμα μαζί με την «Μυρτιά» τα δυο πρώτα τραγούδια με τα οποία στο πρώτο του μικρό δισκάκι συστήθηκε στο ελληνικό κοινό.

Η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε το 1960. Η πρώτη έκδοση έγινε με τραγουδίστρια την Γιοβάνα και διεύθυνση ορχήστρας τον Μάνο Χατζιδάκι. Το τραγούδι γνώρισε πολλές επιτυχίες και ερμηνείες. Μάλιστα το 1963 το ηχογράφησαν και οι Beatles. Η εκτίμηση που έτρεφε για το τραγούδι αυτό ο Μακ Κάρτνεϊ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το επέλεξε για την είσοδο στη δισκογραφία της «προστατευομένης» του Μ. Χόπκιν (1969, Post Card).

Ασχολήθηκε με τη στιχουργική τέχνη και τα έργα του μελοποιήθηκαν από μερικούς εκ των κορυφαίων Ελλήνων μουσικών, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Με αφορμή την επέτειο από το θάνατό του Ν. Γκάτσου, το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα από επεισόδιο της εκπομπής Παρασκήνιο αφιερωμένο στον ίδιο, τη ζωή και το έργο του. Η ποιήτρια και σύντροφος του Νίκου Γκάτσου, Αγάθη Δημητρούκα, μιλάει για τη συγγραφή και την έκδοση του ποιητικού έργου του με τίτλο «Αμοργός», το 1943. Για το έργο μιλάει επίσης ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, η Νανά Μούσχουρη τραγουδάει μελοποιημένους στίχους από την «Αμοργό» και η Αγάθη Δημητρούκα διαβάζει αποσπάσματα από το αριστούργημα του Ν. Γκάτσου