Εδώ γίνεται “πόλεμος”… Από τα πιο φημισμένα έθιμα

Ο τόπος μας

Τα Αλευρομουτζουρώματα είναι ένα έθιμο που εμφανίστηκε στο Γαλαξίδι και πήρε την τελική του μορφή εδώ και δύο αιώνες.  Η παράδοση αναφέρει ότι οι θαλασσοπόροι Γαλαξιδιώτες που ταξίδευαν στα παράλια της Ιταλίας, είδαν το έθιμο στη Σικελία  και το έφεραν στην πατρίδα τους.

Την εποχή της ιστιοφόρου ναυτιλίας, δηλαδή από το 1840 και μετά, η γιορτή αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις. H περίοδος των Αποκρεών και ιδιαίτερα η «Καθαρά Δευτέρα» συνιστούσαν ιδιότυπες εθιμικές εορτές, για τη ναυτική πολιτεία του Γαλαξειδίου. Ήταν ώρα για γλέντι και ξεφάντωμα.  Οι ναυτικοί, αμέσως μετά, θα έφευγαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ για τους στεριανούς ήταν μια ευκαιρία να ξεφύγουν  από την ρουτίνα  της καθημερινότητας.

«Εν ευθυμία διατελούντες» – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ιστορικά βιβλία – συγκεντρώνονταν στην «Aγορά», στο λιμάνι του Γαλαξειδίου και ξεκινούσε ο αλευροπόλεμος, το διαβόητο Αλευρομουτζούρωμα, στο οποίο λάμβαναν μέρος μόνο άνδρες. Επιτίθεντο ο ένας στον άλλο κι έριχναν αλεύρι στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στα ρούχα κι όλα αυτά με γέλια, αστεία, κέφι και χαρά.

anoigma-galaxidi

Αργότερα συμμετείχαν και γυναίκες. Οι επισκέπτες που δεν ήθελαν να αλευρωθούν έπρεπε να έχουν οπωσδήποτε μια μουτζούρα ή ένα σταυρό στο μέτωπο από βερνίκι παπουτσιών. Όσοι δεν το δέχονταν, γίνονταν αυτομάτως «θύματα» των επίδοξων μουτζουρωμένων.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και φημισμένα καρναβαλικά έθιμα της χώρας μας. Οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στο λιμάνι όπου αρχίζει ο μουτζουροπόλεμος με αλεύρι ή φούμο, ενώ τα παλιά ρούχα ή η ειδική στολή από νάιλον είναι απαραίτητα. Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό έθιμο και το μόνο που πρέπει να κάντε είναι να οπλιστείτε με καλή διάθεση και κέφι και να λάβετε μέρος στον “πόλεμο”.

Μέχρι και σήμερα, το έθιμο του Αλευρομουτζουρώματος παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, που κάθε χρόνο συμμετέχουν ενεργά, με κέφι και χαρά.