Ένας «μεγάλος παραμυθάς» που διαμόρφωσε την ψυχαγωγία στην ελληνική τηλεόραση. Βίντεο

Ελληνικός κινηματογράφος Πρόσωπα

Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατο (30 Οκτωβρίου 2013) του συγγραφέα, μυθιστοριογράφου, σεναριογράφου, Νίκου Φώσκολου.

Δημιουργός με αστείρευτη φαντασία και εργατικότητα, ο Νίκος Φώσκολος έγραψε και σκηνοθέτησε αξέχαστες δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου αποκτώντας επάξια το προσωνύμιο «μεγάλος παραμυθάς». Το όνομά του έχει συνδεθεί με ασύλληπτα ρεκόρ στον εμπορικό κινηματογράφο και είναι από τους λίγους για τους οποίους μπορεί να ειπωθεί ότι διαμόρφωσε την ψυχαγωγία στην ελληνική τηλεόραση.

Στη δεκαετία του 1960 ξεκινά ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός, συγγράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά. Στη συνέχεια μετακινείται στον κινηματογράφο όπου και σεναριογραφεί περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ.

Το 1971 ασχολείται με επιτυχία με την τηλεόραση, με την ιστορική τηλεοπτική σειρά (δράμα) Άγνωστος πόλεμος που σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ 92% θεαματικότητας, μετά την οποία ακολούθησαν διάφορα ιστορικά και κοινωνικά δράματα όπως τα Εν τούτω νίκα, Η κραυγή των λύκων, Ρωμανός Διογένης κ.ά.

Μετά το 1991, όταν κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση, συγγράφει για τον ΑΝΤ1 τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά Λάμψη, της οποίας η προβολή κράτησε 14 συναπτά χρόνια (1991-2005), κάνοντας 3.457 επεισόδια στο σύνολο. Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, επίσης για τον ίδιο σταθμό, το Καλημέρα ζωή της οποίας η προβολή κράτησε επίσης 13 συναπτά χρόνια κάνοντας 3.093 επεισόδια στο σύνολο (1993-2006).

Με την Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε 22 ταινίες, με εννέα εξ αυτών να υπογράφει σενάριο και σκηνοθεσία. Σήμερα 10 χρόνια από το θάνατο του, τον θυμόμαστε μέσα από δυνατά πλάνα από πέντε εμβληματικές ταινίες που υπέγραψε και με τις δύο του ιδιότητες: «Οι Σφαίρες δεν Γυρίζουν Πίσω», «Αγάπη και Αίμα», «Πεθαίνω κάθε Ξημέρωμα», «Υπολοχαγός Νατάσσα» και «Αιχμάλωτοι του Μίσους».