Επιστήμονες διερεύνησαν: Πότε είναι καλύτερα να λαμβάνετε τα φάρμακά σας…

Υγεία

Oμάδα Aμερικανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι πολλά δημοφιλή φάρμακα -συμπεριλαμβανομένων των στατινών για τη χοληστερόλη- θα ήταν πιο αποτελεσματικά αν η λήψη τους γινόταν τη νύχτα και όχι το πρωί. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι πολλά κοινά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, θα ήταν πιο αποτελεσματικά αν «συγχρονίζονταν» με τους φυσιολογικούς ρυθμούς του ανθρώπινου οργανισμού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεμονωμένα γονίδια ελέγχονται από το «εσωτερικό ρολόι» του σώματος και γίνονται περισσότερο ή λιγότερο ενεργά συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι σχεδόν τα μισά από τα γονίδια των ποντικιών εργάζονται πιο σκληρά σε συγκεκριμένες ώρες του 24ωρου κύκλου σε σχέση με άλλα, με τις «ώρες αιχμής» να είναι λίγο πριν την αυγή και λίγο πριν το σούρουπο. Η ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια διαπίστωσε ότι 56 από τα 100 πιο «δημοφιλή» φάρμακα στις ΗΠΑ, ενεργούν στα γονίδια που παρουσιάζουν μια ύφεση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ομοίως, 119 από τα 250 φάρμακα που περιλαμβάνονται στη λίστα των απαραίτητων φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μπορεί να ήταν πιο αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου, John Hogenesch, τονίζει ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, προκειμένου να καθοριστεί πότε είναι η καλύτερη ώρα για να λαμβάνει κανείς τα φάρμακά του.

Διαδώστε το Εδώ ζεις