Έφτασαν και εντυπωσιάζουν… Σε έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης

Και όμως συμβαίνει...

Άλλη μια χειμερινή περίοδος φεύγει και τα ανοιξιάτικα είδη πτηνών έχουν ήδη αρχίσει να καταφτάνουν…

Ο λόγος για την περιοχή στο δέλτα του Έβρου. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης και το μεγαλύτερό του μέρος είναι ενταγμένο στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971) λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Όπως χύνεται ο ποταμός Έβρος στην θάλασσα δημιουργούνται λίμνες, λιμνοθάλασσες και νησίδες με εξαιρετικά σπάνιο μικροκλίμα και πλούσια βλάστηση που αποτελεί καταφύγιο σπάνιων πουλιών και ζώων.

Η πιο σημαντική συνεισφορά του Δέλτα του Έβρου στο οικοσύστημα είναι στη μετανάστευση και στο ξεχειμώνιασμα των δεκάδων ειδών πτηνών. Πουλιά που έρχονται το χειμώνα από την Βόρεια Ευρώπη και την Ρωσία ή άλλα που σταματούν εδώ κατά τις διαδρομές τους από την Αφρική στην Ευρώπη και αντίστροφα.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, στο Δέλτα Έβρου, το πιο πολυάριθμο είδος ήταν το Κιρκίρι με σχεδόν 22.500 πτηνά και ακολούθησε το Σφυριχτάρι με 12.400, η Πρασινοκέφαλη με 7.000, και οι Χουλιαρόπαπιες με 4.700.

Οι Νανόκυκνοι και πάλι σε πολύ υψηλούς αριθμούς έφτασαν τους σχεδόν 9.000! Οι Αβοκέτες ξεπέρασαν τις 1.300, οι Στρειδοφάγοι έφτασαν τους 120 και οι Λαγγόνες τις 150.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των 27 Γερανών που ξεχειμώνιασαν μετά από δεκαετίες στον υγρότοπο, αλλά και τα 700 Βροχοπούλια που αποτελούν τη μέγιστη μέτρηση του είδους για την περιοχή μας. Φωτογραφίες από Δέλτα Έβρου.

 

Διαδώστε το Εδώ ζεις