Κατέκλυσαν αυτήν την περιοχή τα πιο εντυπωσιακά και αγαπητά είδη πουλιών στην ύπαιθρο

Και όμως συμβαίνει...

Ο λευκοπελαργός είναι από τις χαρακτηριστικότερες φιγούρες της ελληνικής ορνιθοπανίδας, που κοσμεί με την παρουσία του τα χωριά και τις αγροτικές περιοχές, με τη φωλιά του κατασκευασμένη στα υψηλότερα διαθέσιμα σημεία (καμινάδες, καμπαναριά, κ.λ.π) των εδαφών αναπαραγωγής.

Έχει συνδεθεί με πλήθος θρύλων και παραδόσεων και αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπητά πτηνά των ανθρώπων της υπαίθρου. Το ευχάριστο είναι ότι φέτος εμφανίζεται σημαντική αύξηση των Λευκοπελαργών στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Έβρου!

Ο Λευκός Πελαργός είναι ένα από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά είδη πουλιών των Ελληνικών υγροτόπων αλλά και των πόλεων και χωριών. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Πελαργοί από τις αρχές Μαρτίου κατέκλυσαν την περιοχή περιμετρικά του Δέλτα του Έβρου, η οποία φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά την ετήσια καταγραφή, από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκου Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα για την αναπαραγωγή των Πελαργών, καταγράφηκαν συνολικά 73 ενεργές φωλιές με 178 νεοσσούς.

Οι περισσότερες φωλιές βρίσκονται στις Φέρες Έβρου (41 φωλιές – 99 νεοσσοί) και στο Ευρωπαϊκό χωριό Πελαργών τον Πόρο (19 φωλιές – 44 νεοσσοί). Στις υπόλοιπες περιοχές (Μοναστηράκι, Λουτρά, Άνθεια, Αρίστηνο, Δορίσκος, Απαλός, Μαϊστρος, Δωρικό, Νίψα και Αγνάντια) παρατηρήθηκαν συνολικά 13 φωλιές με 35 νεοσσούς.

Από τα στοιχεία της φετινής απογραφής προκύπτει ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση των ενεργών φωλιών την τελευταία δεκαετία, στην ευρύτερη περιοχή, που φτάνει περίπου το 66%. Ειδικά για το χωριό του Πόρου, η αύξηση φτάνει το 90% !