Εντυπωσιασμένοι και οι επιστήμονες με όσα κρύβει ο βυθός σε αυτή τη χερσόνησο

Περιβάλλον

Η χερσόνησος του Ερημίτη βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Κέρκυρας, συνορεύει με τη δυτική ακτή της Αλβανίας μέσω ενός στενού καναλιού που συνδέει την Αδριατική με το Ιόνιο Πέλαγος.

Στο βυθό της χερσονήσου βρίσκονται τα πιο άφθονα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το εν λόγω φυτό σχηματίζει εκτεταμένα λιβάδια που φτάνουν στα 45 μέτρα βάθος.

Όμως στην περιοχή του Ερημίτη υπάρχουν συνολικά 171 θαλάσσια είδη και συγκεκριμένα 153 ειδών πανίδας και 18 ειδών χλωρίδας. Η επιστημονική ομάδα της iSea επισκέφθηκε την περιοχή και θαύμασε τη μοναδική βιοποικιλότητα που φιλοξενείται στους οικοτόπους της περιοχής.

Σε καταδύσεις της ομάδας εντόπισαν το εντυπωσιακό Χριστόψαρο (Zeus faber). Η σκούρα κηλίδα του χρησιμεύει για να τρομάζει τους διώκτες του. Τα μεγάλα μάτια του στην εμπρόσθια όψη της κεφαλής του δίνουν στερεοσκοπική όραση και αντίληψη του βάθους, χαρακτηριστικά σημαντικά για θηρευτές. Η δε κηλίδα στα πλευρά του, που αποτελεί απομίμηση ματιού χρησιμεύει και στο να μπερδεύει τη λεία του, παραπλανώντας την ως προς τη θέση του στόματός του, το οποίο είναι μεγάλο.

Επίσης κατέγραψαν και το γυμνοβράγχιο Thuridilla hopei, τα οποία έχουν μέγεθος από λίγα χιλιοστά (σχεδόν αδύνατον να δει κάποιος λεπτομέρειες με γυμνό μάτι), μέχρι και λίγα εκατοστά.

Μια χερσόνησος μοναδικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας.

«Ερημίτης» αποκαλείται η περιοχή που καλύπτει σχεδόν όλη τη ΒΑ χερσόνησο της Κέρκυρας. Η ακτογραμμή του Ερημίτη βρίσκεται ανάμεσα από τον Άγιο Στέφανο και το Αυλάκι. Από παλιά έχει εκτιμηθεί και αγαπηθεί τόσο από τους κατοίκους της περιοχής και της υπόλοιπης Κέρκυρας, όσο και από τους επισκέπτες για τη γαλήνη, την ομορφιά και την μοναδικότητά του. Τον αγαπούν ιδιαίτερα όλοι όσοι χαίρονται να τον περπατούν, να κοιτούν τα πουλιά στις λίμνες του, να παρατηρούν την άγρια ζωή ή να τον επισκέπτονται από θαλάσσης με σκάφος.

Μαζί με τη βραχονησίδα «Καπαρέλι», τα «ρηχά της Σέρπας», τις απέναντι ακτές, από τα «Εξαμίλια» έως και τη λιμνοθάλασσα του «Βουθρωτού», αποτελούν ένα ενιαίο και σπάνιο οικοσύστημα που περικλείει μοναδικά στοιχεία ιστορίας, φυσικής αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της περιοχής της Β.Α. Κέρκυρας, αλλά και συνολικά του νησιού.

Ο Ερημίτης εκτείνεται σε περίπου 1.500 στρέμματα, τρεις ιδιοκτησίες (μεταξύ αυτών το Ελληνικό δημόσιο ως κάτοχος 497 στρεμμάτων), οι κάτοχοι των οποίων έχουν αποδεχτεί και σεβαστεί εδώ και πολλά χρόνια το υπό προστασία δασικό καθεστώς της περιοχής.