Διακεκριμένοι επιστήμονες συμβουλεύουν: Γιατί, ειδικά φέτος, πρέπει να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης

Υγεία

Την καίρια σημασία που αποκτά φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός, υπό το πρίσμα της συνύπαρξης με την πανδημία του κορωνοϊού, υπογραμμίζουν ειδικοί του Πανεπιστημίου Γέιλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραθέτοντας τους σημαντικότερους λόγους για να κάνουμε το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.

1. Αποφυγή σύγχυσης των συμπτωμάτων

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα μπορούσε να εμποδίσει τη σύγχυση των συμπτωμάτων. Υφίσταται σημαντική αλληλεπικάλυψη μεταξύ των συμπτωμάτων και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πρόκληση η διάκριση μεταξύ των ιών. Οι ειδικοί σημειώνουν πως αν και ο εμβολιασμός δεν συνεπάγεται πως κάποιος δεν μπορεί να προσβληθεί από τη γρίπη, το να γνωρίζει ο ιατρός εάν ο ασθενής έχει εμβολιαστεί ή όχι είναι σημαντικό στοιχείο εν μέσω της πανδημίας.

Αμφότεροι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν νόσο που μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τόσο η γρίπη όσο και η COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πυρετό ή αίσθημα πυρετού/ρίγη
Βήχα
Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
Κόπωση
Πονόλαιμο
Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
Μυϊκό πόνο ή πόνοι στο σώμα
Πονοκέφαλο

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν εμετό και διάρροια, αν και αυτό είναι πιο συχνό στα παιδιά από τους ενήλικες
Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι η απώλεια γεύσης και οσμής είναι αποκλειστικά σύμπτωμα της COVID-19.

Μόσιαλος: Πιο αποτελεσματικό από της γρίπης το εμβόλιο του κορωνοϊού

2. Πιθανή προστασία από βαριάς μορφής COVID-19

Το εμβόλιο θεωρείται το πιο σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη της γρίπης και αποτελεί παράλληλα, έμμεσα, στρατηγική για την πρόληψη της COVID-19, επειδή μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους μακριά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί επίσης να προστατεύσει από την COVID-19 και κατ’ άλλους τρόπους. Οι γιατροί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν η γρίπη θα έκανε κάποιον πιο ευαίσθητο στον κορωνοϊό ή το αντίστροφο -αν και γνωρίζουμε ότι η γρίπη κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, όπως επισημαίνει ο Δρ Matthew Grant, εξειδικευμένος λοιμωξιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ.

“Δεν γνωρίζουμε ούτε τι θα συνέβαινε εάν κάποιος προσβληθεί ταυτόχρονα από γρίπη και COVID-19. «Πραγματικά δεν γνωρίζουμε, αλλά μπορεί κανείς να φανταστεί ότι οι δύο ιοί θα μπορούσαν να δράσουν συνδυαστικά και να προκαλέσουν βαρύτερη νόσο”, αναφέρει.

3. Βαριάς μορφής γρίπη μπορεί να απειλήσει τη ζωή

Τα στατιστικά στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους από την COVID-19 είναι πάρα πολύ ανησυχητικά, όμως και ο αριθμός των ατόμων που νοσούν σοβαρά από τη γρίπη είναι εξίσου.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018-2019 στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι 35,5 εκατ. άνθρωποι νόσησαν από γρίπη. Πολλοί εμφάνισαν ήπια μορφή και μπορούσαν να φροντίσουν τον εαυτό τους στο σπίτι. Ωστόσο, 16,5 εκατ χρειάστηκαν ιατρική επίσκεψη, 490.600 νοσηλεύτηκαν και 34.200 πέθαναν, σύμφωνα με το CDC.

Και ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι βαρύτερος. Σύμφωνα με το CDC, κατά την ίδια περίοδο, το εμβόλιο της γρίπης πιστεύεται ότι εμπόδισε περίπου 4,4 εκατομμύρια κρούσματα γρίπης, 58.000 νοσηλείες και 3.500 θανάτους.

Γρίπη 2019-2020 : Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε! (update) - Mediteam

4. Αποφυγή επιβάρυνσης των νοσοκομείων

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει την επιβάρυνση του συστήματος υγείας από τη διαχείριση της εποχικής γρίπης και του ιού SARS-CoV-2 ταυτόχρονα. Ακόμη και σε έτη κατά τα οποία δεν υπήρχε η απειλή της COVID-19, τα κρούσματα εποχικής γρίπης μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις κλινών στα νοσοκομεία.

Ήδη στις ΗΠΑ γίνεται σχεδιασμός για την πιθανότητα ενός «twindemic», μίας διπλής επιδημίας γρίπης και κορωνοϊού, ένα σενάριο που κατά ορισμένους ιατρούς στις ΗΠΑ θα σήμαινε αρχική αντιμετώπιση κάθε ασθενούς ως κρούσμα COVID-19, με την απομόνωσή του μέχρι να ελεγχθεί και να διαγνωστεί.

Εάν, είτε το ποσοστό κρουσμάτων γρίπης, είτε κορωνοϊού, αυξηθεί και μόνο κατά 10%, θα επηρεάσει το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι επαγγελματίες υγείας. Παράλληλα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει και τους γύρω μας. Η γρίπη είναι μεταδοτική 48 ώρες πριν το άτομο εμφανίσει συμπτώματα, συνεπώς την μεταδίδουμε χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε ότι πάσχουμε από τον ιό.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Κατά την περίοδο 2018-2019 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 388 σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης, εκ των οποίων τα 374 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Επίσης καταγράφηκαν 154 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωµένη γρίπη, εκ των οποίων οι 140 αφορούσαν σε κρούσµατα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 14 σε κρούσµατα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από αυτά μόνο τα 26 (19,4%) κρούσµατα είχαν εµβολιαστεί έναντι της εποχικής γρίπης, ενώ τα 134 (87,0%) ανήκαν σε οµάδες για τις οποίες συνιστάται κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εµβολιασµός.