Άρωμα Χριστουγέννων… Οι παραγωγοί ελάτων ξεκινούν για τα πόστα τους… Που θα κυμανθούν οι τιμές

Κοινωνία

Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, θα βρίσκονται στα πόστα τους, οι παραγωγοί ελάτων, σε πάνω από 20 σημεία στη Θεσσαλονίκη και σε 40 και πλέον στην Αθήνα.

Το 75% με 80% των χριστουγεννιάτικων δέντρων, που στολίζουν τα σπίτια της χώρας μας, είναι φυσικά έλατα που προέρχονται από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, όπου η πλειονότητα των περίπου 650 κατοίκων ασχολείται με την παραγωγή ελάτων.

Οι τιμές εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 25-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά επιλέγουν τα πολύ ψηλά δέντρα. Σχετικά με την αγορά της Αθήνας, οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες εάν οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους. Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, σύμφωνα με τους παραγωγούς, κυμαίνεται από 400 έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.

Στην Αθήνα, ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει έως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του. Το κόστος που καταβάλλει ένας παραγωγός ελάτου για να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις του στην Αθήνα, είναι υψηλότερο ίσως και πάνω από 50% έναντι της εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκης.

fytwria-elat

Για την ποσότητα ελάτων Ταξιάρχη Χαλκιδικής, που θα διοχετευθεί φέτος στην ελληνική αγορά, εκτιμάται  ότι θα  φτάσουν και φέτος τα 25.000 έλατα. Ο Ταξιάρχης είναι ένα ορεινό χωριό που δραστηριοποιείται παραδοσιακά στην καλλιέργεια και την πώληση ελάτων. Πρόκειται για μια πολύ απαιτητική ασχολία, καθώς μπορεί να χρειαστούν έως και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της.

Ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να πάρει ύψος. Όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, αν δεν περάσουν από το φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. “Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια”, τονίζουν.Πόσο κοστίζει το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο - Στην αγορά τα έλατα του Ταξιάρχη - Sputnik Ελλάδα