Και όμως γνώριζε αρχαία ελληνικά ο εμβληματικός διανοούμενος της λογοτεχνίας. Σπάνιο βίντεο

Ιστορίες ζωής... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου του 2016 έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και σημειολόγος Ουμπέρτο Έκο.

Έγινε παγκόσμια γνωστός το 1980 με το πρώτο του μυθιστόρημα «Το Όνομα του Ρόδου». Όταν έγραψε το μυθιστόρημα οι εκδότες του υπολόγιζαν τις πωλήσεις γύρω στα 30.000 αντίτυπα. Δεν φαντάζονταν ποτέ τις πωλήσεις 9.000.000 αντιτύπων που σημείωσε τελικά το βιβλίο παγκοσμίως, κάνοντας τον συγγραφέα γνωστό στον εξωακαδημαϊκό κόσμο.

Ο Έκο γνώριζε άπταιστα πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων αρχαία ελληνικά και λατινικά, τις οποίες χρησιμοποιούσε πολύ συχνά στα βιβλία του, επιστημονικά και λογοτεχνικά. Από την αρχή της καριέρας του έως τον θάνατό του κέρδισε πολλές τιμητικές διακρίσεις και είχε δεκάδες εκδοτικές επιτυχίες. Ζούσε με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους, άλλοτε στο σπίτι του στο Μιλάνο (ένα δαιδαλώδες διαμέρισμα με βιβλιοθήκη 30.000 βιβλίων) και άλλοτε στο εξοχικό του στο Ρίμινι (ένα τεράστιο κτήμα του 17ου αιώνα, στο οποίο παλιά στεγαζόταν ένα σχολείο Ιησουιτών).

Δέκα από τα πιο γνωστά αποφθέγματα του Ουμπέρτο Έκο

1. Τίποτε δεν δίνει σ’ έναν φοβισμένο άνθρωπο περισσότερο κουράγιο από το φόβο ενός άλλου.

2. Να φοβάσαι τους προφήτες κι αυτούς που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την αλήθεια, επειδή κατά κανόνα κάνουν και άλλους να πεθάνουν μαζί τους, μερικές φορές πριν από αυτούς και καμιά φορά αντί για αυτούς.

3. Όταν οι άνθρωποι σταματούν να πιστεύουν στο Θεό, δεν είναι ότι δεν πιστεύουν πια τίποτα. Πιστεύουν στα πάντα.

4. Η μαζική κουλτούρα είναι αντι-κουλτούρα.

5. Οι κρίσεις πουλάνε καλά.

6. Το ρόδο είναι τόσο πλούσιο σε νοήματα, που δεν του έχει μείνει πια σχεδόν κανένα νόημα.

7. Η τέχνη του διαβάσματος έγκειται στο να ξέρεις ποιες σελίδες να πηδήξεις

8. Κωμικό είναι η κατανόηση του αντιφατικού. Χιούμορ είναι η υποψία γι’ αυτό.

9. Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη.

10. Ο πολιτισμός δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα, αλλά, πολλές φορές, την επικυρώνει. Όσο πιο πολιτισμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο βάρβαρος και καταστροφικός μπορεί να γίνει.

Από το αρχείο της ΕΡΤ σας παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα στον εμβληματικό διανοούμενο της λογοτεχνίας, παραγωγής του 2012, στο πλαίσιο της εκπομπής “Οι Κεραίες της Εποχής μας”. Στο απόσπασμα ο Ουμπέρτο Έκο εξηγεί πώς γράφει ένα μυθιστόρημα και ποια η σχέση του με το αναγνωστικό κοινό.

Διαδώστε το Εδώ ζεις