Όλη η Ελλάδα θέλει να γίνει μία… Δονούσα. Το πρώτο νησί που απαλλάχθηκε από τα πλαστικά

Περιβάλλον

Η έκταση της ρύπανσης από τα πλαστικά μίας χρήσης και η ανεξέλεγκτη χρήση τους στην καθημερινότητά των ανθρώπων απαιτούν άμεση κινητοποίηση για να μειωθεί δραστικά ο αντίκτυπος τους στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με στοιχεία, 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια καταναλώνουν οι Έλληνες, μόνο για το σερβίρισμα του καφέ, κάθε χρόνο και παράλληλα καταναλώνονται 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια κάθε χρόνο.

Η Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2021 μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει να βάλει ένα οριστικό τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης. Θα καταργηθούν αντικείμενα, όπως πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών κ.ά., τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα, εναλλακτικά προϊόντα, όπως μεταλλικά καλαμάκια, βιοδιασπώμενα, επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, χάρτινα πιάτα.

Η Δονούσα εδώ και ένα χρόνο έχει πει όχι στα πλαστικά μιας χρήσης ...

Όμως, υπάρχει ένα νησάκι στο Αιγαίο, η Δονούσα, που δεν μπορούσε να περιμένει μέχρι το 2021 και είπε όχι στα πλαστικά, εδώ και ένα χρόνο. Πρώτη από τα νησιά του Αιγαίου, και έγινε ένα νησί- πρότυπο, ολοκληρωτικά φιλικό προς το περιβάλλον. Ένα νησάκι που άλλαξε φιλοσοφία αν και μέσα σε ένα χρόνο χρησιμοποιούσε περίπου 45.000 πλαστικά ποτήρια… Η αλλαγή φιλοσοφίας του νησιού σταδιακά φαίνεται όλο και περισσότερο ακόμη και στους κάδους των σκουπιδιών.

Όπου παρείχαν στο νησί πλαστικό ποτήρι,τώρα έχουν επαναχρησιμοποιούμενο ή έχουν βιοδιασπώμενο και σε όσα είχαν  καλαμάκι είναι βιοδιασπώμενο, όπου υπήρχε σακούλα είναι βιοδιασπώμενη.

Ολοένα και περισσότερα νησιά αποχαιρετούν τα πλαστικά - Economix

Μέχρι στιγμής, εκτός από τη Δονούσα, δράσεις για να χρησιμοποιηθούν λιγότερα πλαστικά, έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμοργό, στην Ανάφη, στην Ηρακλειά, στην Κίμωλο, στο Κουφονήσι, στη Σέριφο, στη Σίκινο, στη Σχοινούσα και στη Φολέγανδρο.