Μία σταλιά τόπος… Εδώ γεννιούνται οι περισσότερες caretta caretta, σε όλο τον κόσμο

Ο τόπος μας

Μία μικρή παραλία στη Ζάκυνθο, τα Σεκάνια, έχει αναδειχθεί ως ο «παράδεισος» της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «μαιευτήρια» για το είδος αυτό στη Μεσόγειο.

Όπως κάθε χρόνο, δεκάδες χελώνες ταξίδεψαν και φέτος για να γεννήσουν τα αυγά τους, σε αυτή τη λωρίδα ακτής, μήκους μόλις 550 μέτρων περίπου, που βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ).

Η περίοδος ωοτοκίας ξεκινά κάθε χρόνο τον Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο, με την έξοδο των νεοσσών προς τη θάλασσα. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν καταγραφεί από τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και το ΕΘΠΖ περίπου 1.124 φωλιές στις παραλίες του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές (535) βρίσκονται στα Σεκάνια.

Οι χελώνες συνήθως επιστρέφουν στην παραλία όπου γεννήθηκαν προκειμένου να γεννήσουν και εκείνες με τη σειρά τους. Μάλιστα, τα Σεκάνια είναι η παραλία με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές παγκοσμίως.

Τα πρώτα χελωνάκια καρέτα στα Σεκάνια Ζακύνθου (φωτο) | Green Agenda

Για την αποτελεσματική προστασία της περιοχής πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της παραλίας από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Συνολικά, απομακρύνθηκαν περισσότερα από 400 κιλά απορριμμάτων, προκειμένου να είναι καθαρό το σημείο για να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει τις φωλιές της χελώνας Caretta caretta. Τα κυριότερα απορρίμματα που συλλέχθηκαν είναι πλαστικά και καταλήγουν στην παραλία των Σεκανίων από τη θάλασσα. Αξίζει να σημειωθεί πως η ρύπανση και τα μικροπλαστικά αποτελούν μία από τις σημαντικότερες απειλές για τα θαλάσσια και παραθαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς και για είδη όπως η χελώνα Caretta caretta.

Σύνολο επισκέψεων 4,096 , Σήμερα 3