Θα θυσίαζε και τη ζωή του για ένα “κλικ” που θα άλλαζε τον κόσμο. Η φωτογραφία που συγκλόνισε… Βίντεο

Ιστορίες ζωής... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, 2 Μαρτίου του 2019, η Ελλάδα καια όλος ο κόσμος, χάνουν τον διεθνώς αναγνωρισμένο και βραβευμένο φωτορεπόρτερ και πολεμικό ανταποκριτή, Γιάννη Μπεχράκη, σε ηλικία μόλις 59 ετών…

Ως ανταποκριτής του Reuters παρουσίασε τη δουλειά του σε έντυπα και ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, ενώ διακρίθηκε και βραβεύτηκε επανειλημμένα για τις φωτογραφίες του και την κάλυψη πολεμικών συγκρούσεων και καταστροφικών γεγονότων που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα.

Αυτό που ξεχώριζε τον Μπεχράκη στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ήταν η σπάνια αποφασιστικότητά του να αποκαλύψει στον κόσμο τι συνέβαινε στις εμπόλεμες χώρες και στις χώρες σε κρίση. Πίστευε στη δύναμη της εικόνας, της φωτογραφίας που μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, ακόμη και να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Στη διάρκεια της καριέρας του είχε καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου, την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Ως επικεφαλής της ομάδας φωτογράφων του πρακτορείου Reuters είχε βραβευθεί το 2016 με το βραβείο Πούλιτζερ, για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης.

Μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες από εκείνη την περίοδο τραβήχτηκε μια βροχερή μέρα και απαθανατίζει την αγάπη ενός πατέρα για το παιδί του…

Στη φωτογραφία ένας Σύρος πρόσφυγας κρατά στην αγκαλιά του την κόρη του και περπατάει στη μέση του δρόμου. Στους ώμους του φοράει μια αυτοσχέδια μπέρτα, φτιαγμένη από μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών.

Ο Γιάννης Μπεχράκης, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Καθημερινή», μιλήσει για τη φωτογραφία αυτή και είχε αποκαλύψει τις σκέψεις του για το μοναδικό αυτό «κλικ».

«Μια τέτοια στιγμή, λοιπόν, ήταν στην Ειδομένη τον χειμώνα του 2015, όταν είδα αυτόν τον πατέρα που κουβαλούσε μέσα στη βροχή, για πολλά χιλιόμετρα, την κόρη του. Φορούσε μια αυτοσχέδια κάπα από σκουπιδοσακούλες για να προστατεύεται από τη βροχή. Και κάποια στιγμή, πηγαίνοντας προς αυτό που πίστευε ότι ήταν η ελευθερία και η λύτρωση, έσφιξε την κόρη του δυνατά στην αγκαλιά του και τη φίλησε. Όταν τον είδα να περπατά στη μέση του δρόμου έτσι με μια δύναμη και μια αγάπη, μου φάνηκε τεράστιος, σαν σούπερ ήρωας. Κι επειδή έχω κι εγώ μια κόρη στην ηλικία της δικής του, η σκηνή αυτή με συγκλόνισε. Λέω μάλιστα πολλές φορές χαριτολογώντας ότι με αυτή τη φωτογραφία απέδειξα ότι οι σούπερ ήρωες δεν υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας. Υπάρχουν και στη ζωή. Μπορεί να είναι ένας απλός άνθρωπος χωρίς μόρφωση, ένας φτωχός, ένας ζητιάνος, κάποιος που δεν του δίνεις ενδεχομένως καμία σημασία. Έρχεται όμως μια στιγμή που αυτός ο άνθρωπος θα κάνει μια πράξη τόσο δυνατή, που θα σε αφήσει άναυδο με την ομορφιά της».

Εκτός από το Πούλιντζερ ο Γιάννης Μπεχράκης είχε κερδίσει τον τίτλο του «Έλληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς» 7 φορές από την Fuji. Είχε επίσης κερδίσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ειδήσεις» στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό WORLD PRESS PHOTO ανάμεσα σε 4.000 φωτογράφους από 122 χώρες και 40.000 φωτογραφίες.

Από το Αρχείο της ΕΡΤ για τα πέντε χρόνια από τον θάνατό του, σας παρουσιάζουμε απόσπασμα από το επεισόδιο της σειράς «Παρασκήνιο», παραγωγής 2009 και σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκευά, αφιερωμένο στον ίδιο τον Μπεχράκη.