Ο μπακαλιάρος έχει σήμερα την τιμητική του και διακρίνεται για τη μοναδική διατροφική αξία του, χάρη στην οποία μπορεί να παρέχει ποικίλα οφέλη στην υγεία.
Ανήκει στην κατηγορία των ψαριών και όπως όλα τα ψάρια, αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και αμινοξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δόμηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους. Η περιεκτικότητά του σε λίπος διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια. Ανήκει στην κατηγορία των ψαριών με χαμηλά λιπαρά, το λίπος του κυμαίνεται από 0.5-2%.
Σε σύγκριση όμως με το κρέας, το λίπος των ψαριών είναι διαφορετικό, καθώς ακόμη και τα πιο λιπαρά ψάρια δίνουν χαμηλότερες θερμίδες σε σχέση με το κρέας γιατί δεν είναι κορεσμένο λίπος. Τα λιπαρά του είναι τα γνωστά σε όλους μας «καλά» λιπαρά, δηλαδή, τα ω-3.
Μελέτες επιστημόνων έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με καρδιοπροστατευτικά οφέλη μεταξύ των οποίων η καλύτερη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος, η μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, η προστασία έναντι της εμφάνισης αιφνίδιων καρδιαγγειακών επεισοδίων και αρρυθμίας και η προστασία έναντι των θρομβώσεων.
Η προστασία της καρδιάς και των αγγείων φαίνεται να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε καρδιοπροστατευτικά θρεπτικά συστατικά, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β12 και η νιασίνη. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, η οποία έχει άμεση σχέση με την όραση. Άλλη μια σημαντική βιταμίνη είναι η βιταμίνη D, η οποία είναι υπεύθυνη για την αύξηση και τον εμπλουτισμό των οστών και των δοντιών, αλλά και για την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου.
Παράλληλα, η κατανάλωση μπακαλιάρου φαίνεται να παρέχει προστατευτικά οφέλη στην εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του παχέος εντέρου και των νεφρών, αλλά και στην εμφάνιση λευχαιμίας και λεμφωμάτων.
Επίσης, επιστημονικές μελέτες έχουν επισημάνει ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε απαραίτητα λιπαρά οξέα συντελεί στην προστασία έναντι της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ παράλληλα προάγει τη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας, η οποία μπορεί να υπόκειται σε έκπτωση με την πρόοδο της ηλικίας.
Προσοχή
Επειδή ο μπακαλιάρος αποτελεί προϊόν εισαγωγής, διατηρείται συνήθως στο αλάτι. Γι’ αυτό θα πρέπει να προηγείται η παραμονή του στο νερό, αρκετές ώρες πριν την κατανάλωσή του, ώστε να εξασφαλιστεί η σημαντική μείωση της περιεκτικότητάς του σε νάτριο.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη μαγειρική παρασκευή που επιλέγετε για την προετοιμασία του. Η παρασκευή του στη σχάρα, στο φούρνο και στην κατσαρόλα αποτελούν καλύτερες επιλογές από το τηγάνισμά του, το οποίο καλύτερα να αποφεύγετε.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.