Εδώ βυθίστηκε το πλοίο του Έλγιν που έκλεψε τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Εικόνες

Ταξιδεύοντας...

Ίσως το πιο όμορφο χωριό των Κυθήρων. Ο λόγος για τον Αβλέμονα ή Αυλέμωνα. Ένα παραθαλάσσιο μέρος με γραφικούς κολπίσκους. Το φυσικό του περιβάλλον θυμίζει έντονα κυκλάδες, το ίδιο και η αρχιτεκτονική του που έχει αιγαιοπελαγίτικες επιρροές.

Λίγο έξω από την θάλασσα του Αβλέμονα ναυάγησε το Σεπτέμβριο του 1802 το πλοίο Μέντωρ, με το οποίο ο λόρδος Έλγιν μετέφερε τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Έτσι για ένα διάστημα τα μάρμαρα βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας των Κυθήρων μέχρι που τα ανέλκυσαν δύτες από τη Μάλτα. Επίσης, το λιμανάκι του Αβλέμονα ήταν το σημείο αποβίβασης των Άγγλων, όταν κατέλαβαν τα Κύθηρα το 1809.

Ο Αβλέμονας στα Κύθηρα: Εδώ οι εικόνες μοιάζουν βγαλμένες από κινηματογραφικό σκηνικό ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του '60 - Fonografos.net

Η θέση του Αβλέμονα αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης πολλών τουριστών, λόγω του φυσικού του κάλλους, ενώ και οι ίδιοι οι Κυθήριοι θεωρούν τον οικισμό ως, τον ομορφότερο του νησιού και από τα ομορφότερα ψαροχώρια της Μεσογείου. Το μικρό αλιευτικό λιμάνι, αλλά κυρίως η θέση «Λουτρό της Αφροδίτης», ένας πολύ μικρός κολπίσκος, εν είδει πισίνας, είναι εξαιρετικής ομορφιάς.

Στο ύψωμα απέναντι από τον κολπίσκο του οικισμού, υπάρχουν τα ερείπια ενετικού φρουρίου των 13ου – 16ου αιώνα («Καστράκι»), ενώ πίσω από το χωριό υπάρχει κτήριο («οικία Cavallini») με ηλιακό ρολόι. Η εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα θεωρείται ότι έχει κτιστεί πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού.