Χίλιοι αστεροειδείς έβαλαν στο “μάτι” τη Γη… Αυτός μας απειλεί… Οι πιθανότητες να πέσει πάνω σας…

Κόσμος

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) υπολόγισε πριν από μερικά χρόνια ότι ο αριθμός των αντικειμένων με διάμετρο πάνω από ένα χιλιόμετρο, που βρίσκονται στη κύρια «Ζώνη των Αστεροειδών», ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία, πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,9 εκατομμύρια. Χίλιοι όμως από τους αστεροειδείς αυτούς έχουν βάλει τη Γη μας στο στόχαστρο αφού οι ελλειπτικές τους τροχιές τους φέρνει να διασχίζουν συχνά την τροχιά του πλανήτη μας.

Ένας απ’ αυτούς είναι και ο αστεροειδής 1950-DA που έχει πιθανότητα 1 στις 300 να χτυπήσει τη Γη μας στις 16 Μαρτίου 2880, και ίσως ακόμη πιο μικρή. Η πιθανότητα αυτή όμως είναι μεγαλύτερη απ’ οποιονδήποτε άλλον αστεροειδή γνωρίζουμε. Η τελευταία μεγάλη σύγκρουση της Γης μας με έναν αστεροειδή 12 περίπου χιλιομέτρων έγινε πριν από 65 εκατομμύρια περίπου χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του 70% όλων των ειδών ζωής του πλανήτη μας περιλαμβανομένων και των δεινοσαύρων.

Ορισμένα μόνο θηλαστικά με βάρος κάτω των 25 κιλών κατόρθωσαν τότε να επιβιώσουν. Οι μέχρι σήμερα στατιστικές μελέτες μάλιστα μάς λένε ότι η Γη συγκρούεται με έναν αστεροειδή, μεγαλύτερο από ένα χιλιόμετρο, μία ή δύο φορές κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια ενώ πτώσεις αστεροειδών με μέγεθος σαν αυτόν που αφάνισε τους δεινόσαυρους αναμένονται μία φορά κάθε 100 εκατομμύρια χρόνια.

Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν καταγραφεί πτώσεις εξωγήινων αντικειμένων πάνω σε 53 σπίτια, οκτώ αυτοκίνητα, τρία ζώα και τέσσερις ανθρώπους! Έχει καταγραφεί επίσης η πτώση ενός μετεωρίτη το 1650 που χτύπησε το πόδι ενός Μιλανέζου μοναχού ο οποίος τελικά πέθανε από την αιμορραγία.

Το 1954 ένας μετεωρίτης 4 περίπου κιλών τραυμάτισε ελαφρά μία γυναίκα στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ενώ στην Ινδία ένας άλλος μετεωρίτης έσπασε το χέρι ενός άντρα. Πιο πρόσφατα το 1991 ένας μικρός μετεωρίτης 500 περίπου γραμμαρίων πέρασε «ξυστά» από το αυτί ενός 13-χρονου στην Ινδιάνα των ΗΠΑ. Η πιθανότητα όμως να είστε εσείς ο επόμενος στόχος ενός εξωγήινου αντικειμένου είναι 1 στα 150 τρισεκατομμύρια! Άρθρο του Διονύση Π. Σιμόπουλου, Επίτιμου Διευθυντή Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, Ιδρύματος Ευγενίδου, αναδημοσιεύεται από eef.edu.gr

Ο αστεροειδής που θα αφανίσει τη Γη | Athens Voice