Ιστορίες και μυστικά για την εργασία στην αρχαία Αθήνα

Πολιτισμός

Πολλά εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης αποκαλύπτουν ιστορίες και μυστικά για την εργασία και την τέχνη πολλών επαγγελματιών στην αρχαία Αθήνα.

Ένα από αυτά είναι και η μικρογραφική ασπίδα με επιγραφή, γύρω στο 500 π.Χ. που βλέπετε στην εικόνα. Η μικρή αυτή ασπίδα συνδέεται με την Αθηνά, καθώς στο κέντρο της παριστάνεται το κομμένο κεφάλι της Μέδουσας Γοργούς, το γοργόνειο, που η θεά χρησιμοποιούσε ως έμβλημα στην ασπίδα της.

Όμως υπάρχει και κάτι πιο ενδιαφέρον: μία χαραγμένη επιγραφή που αναφέρει «Η Φρυγία η αρτοπώλισσα με αφιέρωσε στην Αθηνά». Είναι, λοιπόν, αφιέρωμα μιας εργαζόμενης γυναίκας. Μάλιστα το όνομά της δείχνει ότι ήταν μέτοικος, μετανάστρια, από τη Φρυγία της Μικράς Ασίας.

Στην αρχαία Αθήνα, οι γυναίκες που ανήκαν στις φτωχότερες τάξεις αναγκάζονταν να εργαστούν έξω από τον οίκο τους. Ήταν μαίες, τροφοί, πλύντριες, υφάντρες, χορεύτριες, μουσικοί κτλ. Συχνά πωλούσαν στην αγορά ή στις γειτονιές της πόλης τρόφιμα και άλλα προϊόντα, όπως η δική μας αρτοπώλισσα. Φωτογραφία του Σωκράτη Μαυρομμάτη από το Μουσείο Ακρόπολης.

Διαδώστε το Εδώ ζεις