Κοντά σε μία σπουδαία ανακάλυψη οι αρχαιολόγοι στο Αμύνταιο…

Πολιτισμός

Οι αρχιτέκτονες αποκαλύπτουν, σταδιακά, στο Κάλε Αμυνταίου, ένα ορεινό οχυρωμένο οικισμό – κάστρο με τείχος και ενδιάμεσο διατείχισμα, που φτάνει έως τις όχθες της λίμνης των Πετρών.

Στην κορυφή του κάστρου υψώνεται μία τρίκλιτη βασιλική, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μεσοβυζαντινών βασιλικών της δυτικής Μακεδονίας και η ανασκαφική έρευνα επικεντρώνεται στην πλήρη αποκάλυψή της, του τείχους και σπιτιών του οικισμού.

Η είσοδος στο κάστρο προστατεύεται στο βορειοανατολικό άκρο του από πύργο, ενώ στον χώρο του οικισμού υπάρχουν διάσπαρτα ερείπια από μικρά κτίσματα, που εκτιμάται ότι λειτουργούσαν ως σπίτια με αποθηκευτικούς χώρους.

Τα κεραμικά ευρήματα υποδεικνύουν μία αγροτική εγκατάσταση με χρήση από τον 9ο αιώνα μ. Χ. έως και τον 15ο αιώνα. Η θέση του οικισμού στα βόρεια του περάσματος της Εγνατίας οδού, η στρατηγική θέση του και οι πληροφορίες από τις πηγές οδηγούν σε πιθανή ταύτιση με τον βυζαντινό Πετερισκό, το μετέπειτα Πέτερσκο, που τον 20ο αιώνα πήρε το όνομα Πέτρες. Πληροφορίες ΑΜΠΕ.