Μακάβρια επιχείρηση. Ψάχνουν νεκρούς αργυροπελεκάνους για να μην εξαπλωθεί η γρίπη των πτηνών

Περιβάλλον

Ειδικά συνεργεία που διαθέτουν υγειονομικά πρωτόκολλα βιοασφάλειας πραγματοποιούν την περισυλλογή εκατοντάδων νεκρών Αργυροπελεκάνων από τις λίμνες, Μικρής Πρέσπας, Χειμαδίτιδας, Καστοριάς και Ζάζαρης,  εξαιτίας της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, ως προς την εξάπλωση της νόσου, αφού στις καλαμιές της λίμνης βρίσκουν καταφύγιο μια από τις σημαντικότερες και πολυπληθέστερες αποικίες αργυροπελεκάνων της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 748 νεκροί αργυροπελεκανοι. Επίσης, 80 βρέθηκαν στην Χειμαδίτιδα και 15 στην Ζάζαρη.

Το συνεργείο, υπό την εποπτεία των ειδικών επιστημόνων της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και του Φορέα του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, με τα δύο πλωτά μέσα που έχει διαθέσει ο στρατός, κατευθύνεται στις αποικίες όπου βρίσκονται τα νεκρά πουλιά. Τα τοποθετούν σε ειδικά προστατευτικά κουτιά, που δεν επιτρέπουν την διασπορά του ιού της γρίπης, τα οποία μεταφέρονται στην ακτή. Φορτηγό ψυγείο θα παραλάβει στη συνέχεια τα κουτιά με τους νεκρούς Αργυροπελεκάνους και υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τα πτηνά θα αποτεφρωθούν σε ειδικό κλίβανο της ΠΕ Κοζάνης.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και φύση

Η, όσο το δυνατόν, αμεσότερη περισυλλογή τους θα ελαχιστοποιήσει τη μετάδοση της γρίπης όχι μόνο στους Αργυροπελεκάνους, αλλά και σε αλλά είδη υδρόβιων και αρπακτικών που φτάνουν σε λιγότερο από έναν μήνα στην περιοχή.

Στην Καστοριά, η περισυλλογή των νεκρών πουλιών είναι σε εξέλιξη από τις εθελοντικές ομάδες προστασίας της λίμνης σε συνεργασία με την Κτηνιατρική υπηρεσία της ΠΕ Καστοριάς. Ήδη έχουν συλλεχθεί 50 νεκροί Αργυροπελεκάνοι. Τα πουλιά φυλάσσονται σε χώρους με χαμηλή ψύξη, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε πιστοποιημένο κλίβανο αποτέφρωσης που λειτουργεί στην περιοχή.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τους κάτοχους συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρµογή των µέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.λπ.) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση µικρότερη των δύο χιλιοµέτρων από υγροβιότοπους, ποταµούς, λίµνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές των περιοχών που έχουν εμφανισθεί περιστατικά. Φωτογραφίες Ε. Solaki. I. Koutseri και αναδημοσιεύονται από Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.

Διαδώστε το Εδώ ζεις