Τους βγάζουμε το καπέλο. Είχαμε ξεχάσει πόσο όμορφο είναι αυτό το ιστορικό κτίριο. Επιχείρηση αντιγκράφιτι

Ο τόπος μας

Νέα μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού από γκράφιτι πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Ήδη παρέδωσαν καθαρό και περιποιημένο ένα κτίριο-στολίδι στα όρια της περιοχής του Θησείου. Εκεί όπου το 1886 στεγάστηκε το παλαιότερο πιλοποιείο της πόλης με την επωνυμία «Ελληνικόν Πιλοποιείον» που έγινε ευρύτερα γνωστό ως «Πιλ-Πουλ».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου, το ιστορικό πέτρινο, υψηλής αισθητικής κτίριο με το χαρακτηριστικό ψηφιδωτό στην μετόπη του, που «κοιτάει» προς το Γκάζι είχε βανδαλιστεί τα προηγούμενα χρόνια από αντιαισθητικά γκράφιτι, σχεδόν στο 100% της πέτρινης επιφάνειας του που βρίσκεται από την πλευρά της οδού Επταχάλκου.

Αντιγκράφιτι από τον Δήμο Αθηναίων στο ιστορικό κτίριο «Πιλ-Πουλ ...

Οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Καθαριότητας εργάστηκαν για να δώσουν την αρχική του υπέροχη όψη, στο κτίριο που θεωρείται αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό σημείο πολιτισμικής αναφοράς για την Αθήνα.

Για να αφαιρεθούν αυτά τα κακόγουστα σχέδια και οι μπογιές χρειάστηκαν 220 σακιά των 25 κιλών υγρής αμμοβολής, 75 λίτρα αφαιρετικό γκράφιτι και 6,5 τόνοι νερού. Κι αυτό γιατί τα σχέδια αυτά κάλυπταν μια επιφάνεια σχεδόν 500 τετραγωνικών μέτρων.

Η ιστορία του κτιρίου

Το «Ελληνικόν Πιλοποιείον» ΗΛ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΥΙΟΣ, μια από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις, ιδρύθηκε το 1886 από τον Ηλία Πουλόπουλο, υφασματέμπορο από την Καλαμάτα που ήρθε στην Αθήνα με σκοπό να προοδεύσει.

Το βιομηχανικό κτήριο του εργοστασίου πιλοποιίας, έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, διότι είναι αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής .

Έχει πολύ ενδιαφέρουσα εμφανή λιθοδομή, απλή και αυστηρή διάταξη των μορφολογικών στοιχείων στις όψεις και κεραμοσκεπή στέγη. Η λιθοδομή διακόπτεται από πέτρινους ψευτοκίονες ενώ χαρακτηριστική είναι η χρήση σιδήρου στις όψεις. Η κάτοψη του είναι τραπέζιο, ενώ η είσοδος σ’ αυτό γίνεται από την πλαϊνή πλευρά του τραπεζίου.

The Poulopoulos hat-factory, Athens. Lithograph by S. Christides ...

Το εργοστάσιο του Ηλία Πουλόπουλου, στο Θησείο ήταν πλήρως εξοπλισμένο ήδη από το 1900 και τα καπέλα που κατασκεύαζε, αποσπούσαν διεθνή βραβεία. Το λιθόκτιστο κτίριο στην οδό Ηρακλειδών στο Θησείο φιλοξενούσε την επιχείρηση της πιλοποιίας έως τα μέσα του `50.  Τότε που η διαφήμιση για τα περίφημα καπέλα «ΠΙΛ-ΠΟΥΛ» είχε καρφωθεί στο νου πολλών ανδρών. Ήταν και είναι συνδεδεμένο με την ζωή των κατοίκων της περιοχής και ακόμη και σήμερα αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για την περιοχή. Η γέφυρα του ηλεκτρικού στην διασταύρωση της οδού Θεσσαλονικής και Ηρακλειδών έχει επικρατήσει να λέγεται «Γέφυρα Πουλόπουλου» επειδή δημιουργήθηκε δίπλα ακριβώς στο παλαιό εργοστάσιο.

Από το κτήριο σήμερα, έχει απομείνει μόνο ένα μικρό μέρος το οποίο έχει αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και ανήκει στον  Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Αντιγκράφιτι στο ιστορικό κτίριο “Πιλ-Πουλ” | Πολιτισμός | ANT1 News

Σύνολο επισκέψεων 766 , Σήμερα 2