Αναστήλωσαν ένα μνημείο το οποίο… δεν υπήρχε. Είναι τρείς φορές ο Παρθενώνας

Πολιτισμός

Εγκαινιάζεται αύριο από τον πρωθυπουργό το Ανάκτορο του Φιλίππου B’ στις Αιγές, ένα μνημείο με τεράστια ιστορική και αρχαιολογική αξία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μνημείο στον ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το μέγεθος αυτής της ανασκαφής, είναι τρείς φορές ο Παρθενώνας.

Μέχρι το 2007 που ξεκίνησε η αναστήλωση του συγκεκριμένου μνημείου δεν φαινόταν τίποτα… Ήταν ένα μνημείο που είχε τα μέλη του διάσπαρτα σε μια μεγάλη ακτίνα, γύρω από τον βασικό του πυρήνα, αλλά ήταν στην πραγματικότητα επίπεδο. Αναστηλώνεται ένα μνημείο, το οποίο επί της ουσίας δεν υπήρχε…

Το σύνολο του μνημείου είναι 15.000 τετραγωνικά και μαζί  με τον περιβάλλοντα χώρο του, φτάνει στις 25.000 τ.μ. Είναι ένα τεράστιο οικοδόμημα.

Το ανάκτορο χτισμένο, στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., από τον Φίλιππο Β΄, το ‘βασίλειον καθίδρυμα’ των Αιγών, το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να συναρμόζει την Αγορά, τον τόπο συνάθροισης των πολιτών της Μητρόπολης των Μακεδόνων, με την βασιλική παρουσία και εξουσία. Εδώ, στο μέγα περιστύλιο του ανακτόρου, το φθινόπωρο του 336 π.Χ. ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Αλέξανδρος και ξεκίνησε η μεγάλη πορεία, που μετασχημάτισε τον τότε κόσμο σε Οικουμένη.

Το ανάκτορο των Αιγών είναι ένα απολύτως πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα. Σύμβολο της Μακεδονικής ηγεμονίας. Το μνημείο καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 148 π.Χ., κάηκε και λιθολογήθηκε για να χαθεί από προσώπου γης. Τώρα, καθώς οι εργασίες αναστήλωσής του ολοκληρώνονται, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα.

Έτσι ήταν ο χώρος πριν από 18 χρόνια…