Αγιά Σοφιά: Έτσι θέλουν οι Τούρκοι, από μουσείο, να την μετατρέψουν σε τόπο μουσουλμανικής λατρείας

Πολιτισμός

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Ήδη τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “εξετάζει σοβαρά το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τόπο μουσουλμανικής λατρείας”.

Ο αρθρογράφος της «Hurriyet», Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γνωστός για τις πηγές του από το περιβάλλον Ερντογάν, αναφέρει σε άρθρο του χαρακτηριστικά: «Προσπαθώ να παρακολουθώ τη διαδικασία, καθώς το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι πολύ σημαντικό”, και συμπληρώνει πως στην Αγία Σοφία διαβάζεται ήδη το Αδδάν (κάλεσμα για προσευχή) και ότι το μόνο που μένει είναι να ανοίξει ο χώρος για λατρεία.

Στόχος των Τούρκων είναι να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ, του 1934, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τέμενος σε μουσείο. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εξεταστεί αν στο διάταγμα του 1934 για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ είναι αυθεντική ή πλαστή. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις 2 Ιουλίου, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak.

Τζαμί μπορεί να ξαναγίνει η Αγία Σοφία, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ ...

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω σύλλογος είχε καταθέσει και στο παρελθόν αιτήματα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, άλλα όλες οι προσφυγές είχαν απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο Ερντογάν ανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του ότι «στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε».

Όπως αναφέρει η «Χουριέτ», ο Ερντογάν προτείνει η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες, όπως το Μπλε Τζαμί απέναντι από την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934.

Κωνσταντινούπολη: Εικόνες από την Αγία Σοφία | Slideshows

Η ιστορία

Η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά (τουρκικά: Ayasofya, λατινικά: Sancta Sophia ή Sancta Sapientia), είναι γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά, η Μεγάλη Εκκλησία. 

Μετά από δύο πυρπολήσεις της Αγιά Σοφιάς, το 404 και το 532, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α’ αποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπούς ναού θα μπουν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρο ο Μιλήσιος.

Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου, όπως αναφέρει το sansimera.gr, δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ ξοδεύτηκαν 320.000 λίρες (περίπου 120.000.000 ευρώ). Από κάθε σημείο όπου υπήρχε Ελληνισμός, έγινε προσφορά: Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού.

Πώς η Τουρκία μπορεί να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί με μια ...

Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».

Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.

Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ’ Δραγάτης, αφού προσευχήθηκε μαζί με το λαό και ζήτησε συγνώμη για λάθη που πιθανόν έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία έγινε τζαμί και με την επανάσταση του Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο.

Αρμονία φωτός και αρχιτεκτονικής

Η όλη κατασκευή παρουσιάζει πράγματι την εντύπωση μια αρμονίας φωτός και αρχιτεκτονικής. Τα 100 παράθυρα του ναού, 40 επί της στεφάνης του θόλου και τα υπόλοιπα στα ημιθόλια,τις κόγχες και τους τοίχους προσδίδουν την εικόνα της ανακρέμασης του θόλου από τον ουρανό, οι δε ακτίνες του Ήλιου που εισέρχονται στο χώρο δίνουν την εντύπωση να άγονται από τους ουρανούς.

Γενικά τα τόξα, τα ημιθόλια και ο εκπληκτικός θόλος στηρίζονται στους τέσσερις πεσσούς οι λίθοι των οποίων φέρονται στερεομένοι με χυτό μόλυβδο και σιδερένιους μοχλούς. Στη δε κατασκευή του θόλου έχουν χρησιμοποιηθεί ελαφρόπετρες από τη Ρόδο που φέρουν την επιγραφή “Μεγάλης Εκκλησσίας του Κωνσταντίνου”. Εξωτερικά και επί της κορυφής του θόλου φέροταν ο μέγας “ερυσίπτολις σταυρός” (=έρεισμα της πόλης), που έχει αντικατασταθεί με την ημισέληνο.

Μετά τη μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος προστέθηκαν τέσσερις μιναρέδες.

Διαδώστε το Εδώ ζεις