Εδώ σώζεται ο θρόνος που χρησιμοποιούσε ο Όθωνας. Ο ναός εντυπωσιάζει…

Πολιτισμός

Σήμερα 5 Μαΐου γιορτάζουμε την Αγία Ειρήνη

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες!

Βλέπετε το ναό της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου που είναι έργο του εμβληματικού αρχιτέκτονα της πρώτης περιόδου του νεοελληνικού κράτους Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Η ανέγερση του νέου ναού ξεκίνησε το 1847 και ο ναός εγκαινιάστηκε την 12η Δεκεμβρίου 1850.

Η τοιχογράφηση του ναού έγινε σε διαδοχικές φάσεις από διαφορετικούς ζωγράφους, κυρίως όμως από τον Σπυρίδωνα Χατζηγιαννόπουλου, που φιλοτέχνησε το μεγαλύτερο τμήμα των τοιχογραφιών, πιθανότατα το διάστημα 1886 – 1890. Ανάμεσα στα έργα του Χατζηγιαννόπουλου ξεχωρίζει η μνημειακή παράσταση της διδασκαλίας του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο, στη νότια κόγχη του ναού.

Η αντίστοιχη παράσταση της βόρειας κόγχης, με θέμα τη διδασκαλία του Ιησού στους Ιουδαίους είναι έργο του ζωγράφου Αθ. Γ. Βασιλείου, χρονολογημένο στα 1924.

Σημαντικό για τη συνολική εικόνα του ναού είναι και το έργο των κοσμηματογράφων Β. Γ. Κώττα και Αντ. Ι. Πέτα, που φιλοτέχνησαν τα ποικίλα διακοσμητικά θέματα, στις τελευταίες δεκαετίες του 19 αιώνα.

Μπορεί να είναι εικόνα κηροπήγια

Το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο και επίχρυσο τέμπλο του ναού φέρεται ως δωρεά του τσάρου Νικολάου, και είναι κατασκευασμένο μάλλον στη Ρωσία σε δυτικότροπο ύφος. Χαρακτηριστικό στοιχείο της εσωτερικής διακόσμησης είναι ο μαρμάρινος άμβωνας που σχεδιάστηκε από τον Καυταντζόγλου και κατασκευάστηκε από τους γνωστούς τηνιακούς μαρμαρογλύπτες αδελφούς Φυτάλη το 1871.

Ο ναός, ακόμα και πριν την ανακαίνισή του από τον Καυταντζόγλου, λειτούργησε ως ο μητροπολιτικός ναός της Αθήνα, και έως το 1862, όταν ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε ο νέος μητροπολιτικός ναός. Στο Ιερό σώζεται ο θρόνος που χρησιμοποιούσε ο Όθων.

Ο ναός έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο και ως οικοδόμημα χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας. Φωτογραφές από υπουργείο Πολιτισμού.

Διαδώστε το Εδώ ζεις