Η μέρα που διάλεξε να φύγει σε… άλλη θάλασσα. Βίντεο

Ελληνικός κινηματογράφος Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 24 Ιανουαρίου του 2012, η Ελλάδα και ο κόσμος έχασαν έναν μεγάλο δημιουργό…

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο σκηνοθέτης, ο σεναριογράφος, που χάρισε στη χώρα μας διεθνείς διακρίσεις, που άφησε το αποτύπωμά του στην κινηματογραφική τέχνη, που αγαπήθηκε, θαυμάστηκε και αμφισβητήθηκε, που έφερε την Ελλάδα στο προσκήνιο της διεθνούς δημιουργίας, αυτή την ημέρα τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο στη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας του «Η άλλη θάλασσα».

Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον κινηματογράφο, με σπουδαιότερο της καλύτερης ταινίας με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία “Μία αιωνιότητα και μία μέρα”.

Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες του είναι: “Τοπίο στην Ομίχλη”, “Μία αιωνιότητα και μία μέρα”, “Ο Θίασος”, “Το Βλέμμα του Οδυσσέα” και “Ο Μεγαλέξαντρος”. Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. Πολλά αφιερώματα προς τιμήν του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.

Ο Κρητικός στην καταγωγή Θόδωρος Αγγελόπουλος… | e-mesara

Στις 24 Ιανουαρίου 2012, κατά την διάρκεια διαλείμματος σε γύρισμα της ταινίας του «Η Άλλη Θάλασσα» στη Δραπετσώνα, τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενη μοτοσυκλέτα, ενώ διέσχιζε πεζός τον δρόμο. Το ίδιο βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Φαλήρου, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Ως αποτίμηση του έργου του ο Ακίρα Κουροσάβα είχε πει: «Μέσα από τον φακό του ο Αγγελόπουλος κοιτάζει τα πράγματα εν σιωπή».

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζοντας την συντριβή των Ελλήνων Κινηματογραφιστών για την τραγική απώλειά του έγραψε:

“Έβρεχε γλυκά εχθές το βράδυ όπως τότε που μας συμφιλίωνες με το δάκρυ μας που μας φανέρωνες τα Κύθηρα που μας δώριζες την Ελλάδα που μας χάιδευες το παιδί μέσα μας…

Και σαν διάλεξες να φύγεις πρόλαβες και μας πέρασες στην άλλη θάλασσα: στην αξιοπρέπεια και στο όνειρο.

Έβγαινες απ’ το όνειρο, καθώς μπαίναμε στο όνειρο έτσι ενώθηκε η ζωή μας και θα ’ναι δύσκολο πολύ να ξαναχωρίσει…

Υποκλινόμαστε στο Θόδωρο της καρδιάς μας…».

Από το αρχείο της ΕΡΤ σας παρουσιάζουμε απόσπασμα-αφιέρωμα από την εκπομπή «Αυτοπροσωπογραφίες» με παρουσιαστή τον Στέφανο Ληναίο.