Στα νερά των Χανίων πλέει ένα κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο με πυρηνικούς αντιδραστήρες…

Ο τόπος μας

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην ναυτική βάση της Σούδας στα Χανιά έφτασε το πρωί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ». Η Σούδα είναι ο μοναδικός ναύσταθμος της Μεσογείου ο οποίος έχει δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρου.

Το «Αϊζενχάουερ» είναι ένα κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο, καμάρι της αμερικανικής ναυτικής δύναμης. Κόστισε αρχικά 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινές τιμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται, το USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) (γνωστό ανεπίσημα ως «Ike») είναι ένα αεροπλανοφόρο πυρηνικής ενέργειας. Το πλοίο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1977, είναι το δεύτερο από τα δέκα αερομεταφορείς κατηγορίας Nimitz που βρίσκονται σε υπηρεσία και είναι το πρώτο πλοίο που πήρε το όνομά του από τον 34ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Dwight D. Eisenhower. Το πλοίο ονομάστηκε αρχικά απλώς ως USS Eisenhower, σαν το επικεφαλής πλοίο της κατηγορίας, Nimitz, αλλά το όνομα άλλαξε στην παρούσα μορφή του στις 25 Μαΐου 1970.

Από την έναρξη λειτουργίας του, ο Dwight D. Eisenhower συμμετείχε σε αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της Επιχείρησης Eagle Claw κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων του Ιράν το 1980, καθώς και του Πολέμου του Κόλπου στη δεκαετία του 1990, και πιο πρόσφατα για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το εκτόπισμα του Eisenhower ξεπερνά του 100.000 τόνους, έχει μήκος 333 μέτρα, ύψος 74 μέτρα και πλάτος 73 μέτρα, και διαθέτει 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 194 μεγαβάτ.

Στην Κρήτη καταπλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ - Ασκηση με ελληνικά F-16

Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 35 κόμβοι, και είναι εξοπλισμένο με πανίσχυρα ραντάρ, σύστημα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας αλλά και ισχυρότατα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου και είναι εξοπλισμένο για αντί – αεροπορική και ανθυποβρυχιακή άμυνα.

Μπορεί να «κουβαλά» περί τα 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα ενώ έχει πλήρωμα 5.600 άτομα. Τα μαχητικά αεροσκάφη που μεταφέρει, έχουν τη δυνατότητα, πέραν των επιχειρησιακών τους αποστολών, να δημιουργούν ανά πάσα στιγμή, μια αδιαπέραστη αντιαεροπορική ομπρέλα έναντι οιασδήποτε απειλής για το αεροπλανοφόρο.

Διαδώστε το Εδώ ζεις