Όταν η Ευρώπη υποκλινόταν στον Αμερικάνο, τον Τρόντζο, τον Ζούπα. Ιστορικό βίντεο

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου του 1968, η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ κατακτά το κύπελλο Ευρώπης.  Η ΑΕΚ κατάφερε να επικρατήσει της ομάδας της Σλάβια Πράγας με 89-82.

Ο τελικός του ευρωπαϊκού κυπέλλου καλαθοσφαίρισης του 1968 έλαβε χώρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) παρουσία 70.000 φιλάθλων. Επιπλέον, η νίκη της ΑΕΚ είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και αποτέλεσε την πρώτη κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου από ελληνική ομάδα και γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην αθλητική ιστορία της χώρας.

Παράλληλα, ο αγώνας διεξήχθη εν μέσω της δικτατορίας των συνταγματαρχών και παρά τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων που ίσχυαν λόγω του πραξικοπήματος, πλήθος κόσμου πανηγύρισε τη νίκη της ΑΕΚ στην Αθήνα αλλά και σε όλη τη χώρα.

Από το Αρχείο της ΕΡΤ σας παρουσιάζουμε ένα από τα κινηματογραφικά Επίκαιρα του 1968 στο οποίο προβάλλεται η νίκη της ΑΕΚ. Στο παραπάνω κινηματογραφικό Επίκαιρο υπάρχουν στιγμιότυπα του αγώνα. Διαδοχικά καλάθια από την ομάδα της ΑΕΚ και πλάνα από την κερκίδα των επισήμων.

Στο βίντεο θα δείτε τον αρχηγό της ελληνικής ομάδας Γιώργο Αμερικάνο να σηκώνει το τρόπαιο της νίκης και να κάνει το γύρο του θριάμβου ενώ οι θεατές χειροκροτούν. Η ομάδα της AEK αγωνίστηκαν στον τελικό οι: Γιώργος Aμερικάνος (αρχηγός της ομάδας), Γιώργος Tρόντζος, Χρήστος Zούπας, Στέλιος Bασιλειάδης, Αίαντας Λαρεντζάκης, Αντώνης Xρηστέας, Απόστολος Tσάβας, Πέτρος Πετράκης, Παναγιώτης Οικονόμου. Η σύνθεση της ομάδας της Σλάβια Πράγας αποτελούνταν από τους: Zίντεκ, Pουζίτσκα, Mπάροχ, Tομάσεκ, Άμερ.