Όχι μόνο το χαρτί υγείας… Δεν έμεινε ούτε σκόρδο για δείγμα. Αυτοί είναι οι λόγοι

Διατροφή

Η λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού μπορεί να συνεπάγεται οικονομική ζημιά για τους περισσότερους παραγωγικούς κλάδους στη χώρα, υπάρχουν όμως και κάποιοι που ευνοήθηκαν. Ο λόγος για τους παραγωγούς σκόρδου στη Νέα Βύσσα του νομού Έβρου, οι οποίοι ξεπούλησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

«Ενώ παραδοσιακά διαθέτουμε την παραγωγή μας μέχρι και τις αρχές Απριλίου, φέτος ξεπουλήσαμε από τον Φεβρουάριο. Δεν έχουμε ούτε δείγμα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίου Σκόρδου Νέας Βύσσας, Αναστάσιος Γιακμογλίδης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «από τον Δεκέμβριο του 2019 και μέχρι και τον Φεβρουάριο φέτος, πουλήσαμε την παραγωγή μας σε τιμή υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2017/2018, ήτοι σε 1,50 ευρώ/κιλό, από 1,30 ευρώ/κιλό».

Ξεπούλησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι παραγωγοί σκόρδου στη ...

Όπως εξήγησε «με την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, οι Έλληνες καταναλωτές στράφηκαν μαζικά στο ελληνικό σκόρδο και εν αντιθέσει με άλλες χρονιές δεν προέβησαν στην αγορά κινέζικων, που είναι πιο φτηνά».

«Tον Φεβρουάριο φέτος πουλήσαμε 80 τόνους σκόρδου Βύσσας, περισσότερους κατά 40-50 τόνους από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι», τόνισε και υπενθύμισε ότι συνολικά η παραγωγή των 100-120 παραγωγών σκόρδου στην περιοχή ανέρχεται ετησίως σε 600 τόνους.

Είναι σαφές πως καθοριστικό ρόλο στην «τρελή κούρσα» πώλησης της υψηλής ποιότητας σκόρδου Βύσσας, διαδραμάτισε και η ευεργετική δράση του, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο του κοτρονιού, καθώς, είναι επιστημονικά ελεγμένο ότι έχει ισχυρή αντιμικροβιακή, αντιιική και αντιμυκητιακή δράση, ενώ είναι πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά, τα οποία περιορίζουν την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες

Σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων, το σκόρδο ανήκει στην πραγματικότητα στις υπερ-τροφές, καθώς διαθέτει μοναδικές ιδιότητες για την υγεία μας, κυρίως χάρη στο ενεργό συστατικό του, την αλλισίνη. Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει για το σκόρδο αφορούν το σύστημα της καρδιάς και των αγγείων.

Πιο συγκεκριμένα, η χρήση εκχυλισμάτων σκόρδου φαίνεται να αποτελεί μία εναλλακτική μέθοδο διαχείρισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό το καταφέρνει η αλισίνη με περισσότερες από μία δράσεις στα αγγεία. Ενδεικτικά, βοηθά στη χαλάρωση και διαστολή αυτών, ενισχύοντας την καλή κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως το σκόρδο προλαμβάνει τη συσσώρευση χοληστερόλης στο καρδιαγγειακό σύστημα, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες και όπως οι περισσότερες δραστικές ουσίες φυτικής προέλευσης προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.

Προστατεύει από το κρυολόγημα

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Advances in Therapy καταδεικνύει πως το συμπλήρωμα σκόρδου μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης κρυολογήματος κατά 63% και παράλληλα μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά 70%.

Ρίχνει την πίεση

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, η καθημερινή λήψη συμπληρώματος σκόρδου συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της υπέρτασης, καθώς τα συστατικά του σκόρδου έχουν αγγειοδιασταλτική δράση κι έτσι διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος. Το ωμό σκόρδο έχει παροδική μόνο επίδραση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Hypertension.

Σκόρδο: τροφή ή φάρμακο; | Κωτσόβολος Blog

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Το σκόρδο προστατεύει από την καρδιοπάθεια επειδή συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Το συμπλήρωμα σκόρδου βοηθά τον οργανισμό να διαλύει ευκολότερα μικρούς θρόμβους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος λόγω απόφραξης των αρτηριών.

Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις

Το σκόρδο ενισχύει τις σωματικές μας αντοχές και περιορίζει την κόπωση έπειτα από την άσκηση. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005 στην επιθεώρηση Journal of Physiology and Pharmacology κατέδειξε πως η κατανάλωση ελαίου από σκόρδο για διάστημα έξι εβδομάδων βοηθά τους καρδιοπαθείς να περιορίσουν τις κρίσεις ταχυπαλμίας και κατ’ επέκταση να παρατηρήσουν βελτίωση στις σωματικές τους αντοχές κατά τη διάρκεια τεστ σε διάδρομο γυμναστικής.

Συμβάλλει στην υγεία των οστών

Το σκόρδο περιέχει ψευδάργυρο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, συστατικά απαραίτητα για τη δόμηση δυνατών οστών και τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.

Διαδώστε το Εδώ ζεις