Έβρος. Δίνουν “ζωή” στον πρώτο κοινό τάφο ανθρώπων και αλόγων που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

Πολιτισμός

Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων προχωρά η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου και η κατασκευή του μουσειακού κελύφους προστασίας του Τύμβου της Δοξιπάρας στον Έβρο. H αρχαιολογική και η ιστορική αξία των ευρημάτων του Τύμβου είναι αδιαμφισβήτητη. Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, «τα ευρήματά του συγκροτούν ένα σύνολο αρχαιολογικό, το οποίο έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία και εξαιτίας της άριστης κατάστασης διατήρησής τους”. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το έργο αποτελεί κρίσιμο αναπτυξιακό πόρο και θα δώσει τεράστια δυναμική στην περιοχή.

Μέσα στον τύμβο ανακαλύφθηκαν τροχοί από 4 άμαξες και οστά από πέντε άλογα. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ακόμα τέσσερις μεγάλους λάκκους, στους οποίους υπήρχαν υπολείμματα της καύσης των νεκρών και κτερίσματα, όπως κομμάτια σχοινιού, φιτιλιού, απανθρακωμένα καρύδια και κουκουνάρια. Ήταν η πρώτος τάφος που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα, όπου οι άμαξες ήταν θαμμένες μαζί με τα άλογα τους σε ανθρώπινο τάφο.

Ταφικός Τύμβος Δοξιπάρας - Έβρος | Terrabook
Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα, ο τύμβος χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή. Εκείνη την περίοδο, οι πλούσιοι γαιοκτήμονες επέλεγαν να ταφούν σε τύμβους κοντά στα κτήματά τους. Ο συγκεκριμένος τύμβος δημιουργήθηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. και ανήκε σε μια οικογένεια γαιοκτημόνων, οι οποίοι, σύμφωνα με τα ευρήματα, ασχολείτο με το κυνήγι αγριογούρουνων. Όταν τα μέλη της οικογένειας πέθαναν, αποτεφρώθηκαν μέσα σε λάκκους του τύμβου και ενταφιάστηκαν μαζί με τα άλογα και τις άμαξες, με τις οποίες οι συγγενείς μετέφεραν τους νεκρούς στον χώρο ταφής.
Τα μέλη ήταν τρεις άνδρες και μια νεαρή γυναίκα και πέθαναν διαδοχικά. Η ύπαρξη των αλόγων και των αμαξών συμβόλιζε τον πλούτο και την κοινωνική θέση της οικογένειας, η  οποία πιθανόν ζούσε σε γειτονική αγροικία ή στον οικισμό Δόξα.

Μενδώνη: Μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας τα ευρήματα του ...

Ο Τύμβος έχει διάμετρο 60μ και έχει ύψος 7,5 μ. Η αρχαιολογική έρευνα έχει δείξει ότι στην Βόρεια Θράκη (την Ρωμαϊκή εποχή) οι οικογένειες πλούσιων γαιοκτημόνων επέλεγαν την ταφή τους σε τύμβους γύρω από τα κτήματά τους . Το μνημείο είναι σε πολύ καλή κατάσταση με τη συνεχή φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.

Διαδώστε το Εδώ ζεις