Σε άριστη κατάσταση διατήρησης αποκαλύφθηκαν δύο γιγάντιοι κορμοί απολιθωμένων κωνοφόρων δένδρων, μήκους 21 μ. έως 23 μ.
κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».
Οι σωστικές ανασκαφές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση Ακρόχειρας» της Κοινότητας Σιγρίου στη δυτική Λέσβο.
Πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους μέχρι στιγμής απολιθωμένους κορμούς δένδρων που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα σε όλη την έκταση του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου.
Σύμφωνα με το διευθυντή του Μουσείου, Καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκο Ζούρο, «πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για προγονικές μορφές σεκόιας και η έρευνα που θα ακολουθήσει θα επιβεβαιώσει τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς τους».
Σύμφωνα με τον κ. Ζούρο, «τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά καθώς αποκαλύπτουν τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που έγιναν πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η Λέσβος. Τα γιγάντια δένδρα όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν, ξεριζώθηκαν και παρασύρθηκαν από μεγάλες λασποροές ηφαιστειακών υλικών με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο στη θέση που εντοπίσθηκαν».
Το έργο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» αποκάλυψε μεγάλο αριθμό απολιθωμάτων στις περιοχές θεμελίωσης των ανεμογεννητριών «τα οποία διαχειρισθήκαμε σύμφωνα με τους κανόνες της επιστημονικής έρευνας και έχουν ήδη μεταφερθεί στους χώρους του Μουσείου» λέει ο κ. Ζούρος.
Σε χώρο όμως παρακείμενο του χώρου θεμελίωσης μιας από τις ανεμογεννήτριες αποκαλύφθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά απολιθώματα τα οποία θα διατηρηθούν στη θέση τους ώστε να καταστούν επισκέψιμα στο μέλλον. Εκτός από τους δυο τεράστιου μήκους κορμούς έχουν αποκαλυφθεί τέσσερις ακόμη ιστάμενοι μικρότεροι κορμοί, οι οποίοι θα διατηρηθούν επίσης.
Συγκλονισμένοι οι αρχαιολόγοι. Αποκάλυψαν τους μεγαλύτερους απολιθωμένους κορμούς δένδρων. Εικόνες
Ένα like φέρνει... χαμόγελα