Σημαντικά ευρήματα σε νεκροταφείο αποκαλύπτουν τη σχέση της μινωικής Κρήτης με την Αίγυπτο.

Πολιτισμός

Σημαντικά ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε νεκροταφείο στον Πετρά Σητείας, περιοχή η οποία αποτελούσε την κύρια πύλη εισόδου
εξωτικών προϊόντων και πρώτων υλών (χαλκός, ασήμι, χρυσός, ημιπολύτιμοι λίθοι, ελεφαντόδοντο κλπ.) στην Ανατολική Κρήτη από την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και από το υπόλοιπο Αιγαίο. Το νεκροταφείο χρονολογείται περίπου 3000/2900-1900/1800 π.Χ.
«Η δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί στον Πετρά, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ακμή του, η οποία κορυφώθηκε με την ίδρυση του ανακτόρου του», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μία από τις ανακαλύψεις που ξεχώρισαν ήταν ένας αιγυπτιακός εισηγμένος σφραγιδόλιθος σε σχήμα σκαραβαίου. Σύμφωνα με το υπουργείο συνιστά «πολύτιμο εύρημα για τις σχέσεις μινωικής Κρήτης και Αιγύπτου και για την απόλυτη χρονολόγηση της Παλαιοανακτορικής περιόδου», που βρέθηκε στο Παλαιοανακτορικό Ταφικό Κτήριο 9, το οποίο διαθέτει οκτώ δωμάτια και έναν ανοικτό χώρο στα δυτικά του.

Στο ίδιο κτήριο εντοπίστηκε και πλούσιο οστεολογικό υλικό, που περιελάμβανε και πρωτογενή ταφή.
«Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι εκτός της σύνδεσης με το μεγάλο Χώρο Τελετουργιών, το Ταφικό Κτήριο διέθετε και ειδικό ανοικτό χώρο στα δυτικά, όπου γινόταν (τελετουργική, προφανώς) κατανάλωση φαγητού και ποτού. Από το χώρο αυτό προέκυψαν διακοσμημένα αγγεία σερβιρίσματος και πόσης, χάλκινο μαχαίρι, πολλά οστά ζώων, αλλά και ολόκληρη κεφαλή ταύρου, άριστης διατήρησης.
Σε βαθύτερα στρώματα, κάτω από το Ταφικό Κτήριο, προέκυψαν πλούσιες δευτερογενείς ταφικές αποθέσεις, συνοδευόμενες από χάνδρες και περίαπτα, από ημιπολύτιμους λίθους, χάλκινα εργαλεία καλλωπισμού και μερικά ειδώλια. Επίσης προέκυψαν δύο εξαιρετικής τέχνης και διατήρησης σφραγίδες, ελεφάντινος δακτύλιος με σπείρες και τριεδρικό πρίσμα με κρητική ιερογλυφική επιγραφή. Η ανασκαφή βοηθά στην κατανόηση της τελευταίας Προανακτορικής φάσης.

Η σημασία του νεκροταφείου του Πετρά

Το νεκροταφείο του Πετρά, το μεγαλύτερο σε έκταση της Κρήτης για την εποχή του, που ανασκάπτεται τον 21ο αιώνα με σύγχρονες μεθόδους, προσφέρει μοναδική ευκαιρία κατανόησης των κοινωνικοοικονομικών και διοικητικών εξελικτικών διαδικασιών, οι οποίες όχι μόνον οδήγησαν στη δημιουργία των πρώτων ανακτόρων, αλλά και καθόρισαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Παλαιοανακτορικής περιόδου.
Σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο Πολιτισμού, «λόγω της μακράς χρήσης του, το νεκροταφείο του Πετρά περιλαμβάνει αλλεπάλληλα ταφικά κτήρια (50-150 m2, με δύο έως δεκατέσσερα δωμάτια) ή συνδυασμό ταφικών κτηρίων και ταφικών λάκκων, με επιχώσεις που υπερβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις τα 2,50 m.
Αρκετά από τα νεότερα κτήρια επαναχρησιμοποιούν τους τοίχους των παλαιοτέρων, ενώ άλλα έχουν διαφορετικό προσανατολισμό. Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την ολοκλήρωση της ανασκαφής των Παλαιοανακτορικών ταφικών κτηρίων, ερευνώνται τα παλαιότερα στρώματα με εντυπωσιακά ευρήματα».

Ένα like φέρνει... χαμόγελα