Οι Βρετανοί υποκλίνονται στην Ήπειρο… “Ποια Σκωτία και ποια Προβηγκία”, λένε και την αποθεώνουν. ΒΙΝΤΕΟ

Ο τόπος μας

Ένα αποθεωτικό δημοσίευμα για την Ήπειρο με τις εκπληκτικές φυσικές ομορφιές, επιφυλάσσει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Όπως επισημαίνει η ρεπόρτερ της εφημερίδας, Caroline Shearing, “αυτή η περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας, έχει το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, ένα τοπίο που θυμίζει Σκωτία. Και ορεινά χωριά που ανταγωνίζονται ευθέως εκείνα της Προβηγκίας…”.
«Η Ήπειρος, η περιφέρεια με τα περισσότερα βουνά της Ελλάδας, είναι ένας ευλογημένος τόπος με πλούσιο τοπίο που θυμίζει Σκωτία στα καλύτερά της, ορεινά χωριά που ανταγωνίζονται το καλύτερα της Προβηγκίας, και τις παρθένες ακτές του Ιονίου. Προσθέστε σ’ αυτά και τα πυκνά δασώδη τοπία (που φιλοξενούν καφέ αρκούδες, λύκους και τσακάλια ), μοναχικά μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε γκρεμούς, συγκλονιστική θέα σε βουνά, παραθαλάσσια θέρετρα και έναν ουρανό στο οποίο πετούν αρπακτικά πουλιά, συμπεριλαμβανομένων χρυσαετών – και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι Έλληνες έχουν καταφέρει να κρατήσουν την Ήπειρο μυστική από τον υπόλοιπο κόσμο για τόσο πολύ καιρό» γράφει η Shearing.

Περιγράφοντας την εμπειρία της από την χαράδρα του Βίκου, η δημοσιογράφος αναφέρει: «Με ολοένα και πιο ανασφαλή βήματα, έφτασα στην άκρη του γκρεμού, καθώς το μονοπάτι στένεψε όσο ένα περβάζι και η πρώτη γεύση από το χάσμα – που είχα ταξιδέψει όλη την Ευρώπη για να το δω – αποκαλύφθηκε μέσα από τα πεύκα. Το μονοπάτι έγινε πιο φαρδύ για να φιλοξενήσει ένα φυσικό μπαλκόνι με υπέροχη θεά, που σχηματίζει ένα μισοφέγγαρο με την περίμετρό του.

Κοίταξα πέρα βαθιά, μέχρι τα βάθη της χαράδρας του Βίκου που – σύμφωνα με το Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες είναι το βαθύτερο του κόσμου. Οι ειδικοί με τα φαράγγια αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό: Οι υπολογισμοί του Γκίνες βασίζονται στην αναλογία βάθους-πλάτους.
Ο Βίκος είναι σχεδόν 3.000 πόδια στο βαθύτερό του σημείο και 10 πόδια στο στενότερό του. Αλλά από το σημείο που βρέθηκα εκεί ψηλά, πάνω από το φαράγγι, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για την φυσική ομορφιά αυτού του βαθιά συγκινητικού σημείου”.

Δείτε το βίντεο