Το “μυστικό” του μπρόκολου που μειώνει τους κινδύνους στην καρδιά, τον εγκέφαλο, το στομάχι

Διατροφή

Είναι πάρα πολλές οι μελέτες των επιστημόνων για το μπρόκολο το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μία από τις τροφές που έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι το μπρόκολο έχει δράση αντικαρκινική, αντι-μικροβιακή, ενισχυτική του ανοσοποιητικού, δρα ευεργετικά για την καρδιά και προστατευτικά για τα μάτια.

Έρχονται τώρα νέες μελέτες που καταδεικνύουν ότι το μπρόκολο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιστήμονες επισημαίνουν ότι η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών προάγει την καλή εντερική λειτουργία και συνδέεται άμεσα με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων το μυστικό συστατικό του μπρόκολου ονομάζεται σουλφοραφάνη και μπορεί να ενεργοποιήσει πολύτιμα ένζυμα που προστατεύουν τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών όχι μόνο προστατεύουν τον εγκέφαλο, αλλά μετριάζουν τις επιπτώσεις ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ουσία αυτή, η σουλφοραφάνη δρα και ως ισχυρό αντιβιοτικό εναντίον του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενός βακτηρίου που μολύνει τη βλεννογόνο του στομάχου και αποτελεί την κυριότερη αιτία πρόκλησης έλκους του πεπτικού συστήματος και καρκίνου του στομάχου.

Ιαπωνική έρευνα επιβεβαίωσε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το μπρόκολο στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ζήτησαν από 25 ανθρώπους στην Ιαπωνία που είχαν μολυνθεί με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού να καταναλώνουν καθημερινά 70 γραμμάρια βλαστών μπρόκολου. Παράλληλα, άλλοι 25 άνθρωποι, που είχαν επίσης μολυνθεί από το βακτήριο, κατανάλωναν καθημερινά για την ίδια περίοδο την ίδια ποσότητα από βλαστούς αλφάλφα, που δεν περιέχουν σουλφοραφάνη.

Μπρόκολο vs κουνουπίδι: η μάχη των λαχανικών! | MamaPeinao.gr

Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, τα επίπεδα ενός αντιγόνου του ελικοβακτηριδίου στα κόπρανα όσων κατανάλωναν βλαστούς μπρόκολου είχαν μειωθεί κατά 40%.

Τέλος, το μπρόκολο κάνει επίσης καλό στο δέρμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των ρυτίδων και στην βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος. Πηγή, «Journal of the American College of Cardiology».

Διαδώστε το Εδώ ζεις