Μην σας ξεγελά… Κρύβει πολλούς κινδύνους για ορειβάτες και περιπατητές. Κρίσιμες συμβουλές…

Ο τόπος μας

«Το βουνό των θεών» με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα και τις απέραντες ομορφιές ήταν και είναι, στόχος χιλιάδων ορειβατών από τα πέρατα της Γης που αναζητούν τα κρυμμένα μυστικά του.
Οι επισκέψεις στον Όλυμπο, είναι χιλιάδες κάθε χρόνο. Είναι γνωστή άλλωστε η μοναδική ομορφιά του με τις σκληροτράχηλες πλαγιές του που προκαλούν τον επισκέπτη να τον αναζητήσει και να τον γνωρίσει, τα οργανωμένα ορεινά καταφύγια με τις ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές.
Η αναρρίχηση, το περπάτημα, η επαφή με τη φύση, είναι κάποια μόνο από αυτά που μπορεί να απολαύσει κάθε επισκέπτης όλες τις εποχές του χρόνου, είτε ανέβει στην κορυφή είτε απλά διασχίσει τα μαγευτικά μονοπάτια.
Ο Όλυμπος μπορεί να προσφέρει πολλές και διαφορετικές εμπειρίες, γι αυτό και χιλιάδες άνθρωποι από κάθε μεριά του κόσμου επισκέπτονται κάθε χρόνο τον βουνό.
Όμως, κρύβει και πολλούς κινδύνους… Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας, Χρήστο Καραμπούζη, είναι πολλοί οι κίνδυνοι σε αυτό το βουνό για τους ορειβάτες και περιπατητές. Κινδύνους αντιμετωπίζουν όσοι πηγαίνουν μεμονωμένα, χωρίς κανέναν εξοπλισμό, αλλά και όσοι ορειβάτες δεν διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία. «Έχω δει ανθρώπους να ανεβαίνουν στον Όλυμπο κυριολεκτικά με τις παντόφλες και χωρίς να αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμπούζης και συμπλήρωσε :


«Oι άνθρωποι που δεν έχουν φυσική κατάσταση, ή αυτοί που επιχειρούν ανέβουν στον Όλυμπο χωρίς τις απαραίτητες υποδομές έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κινδυνεύσουν. Όσοι δεν σέβονται αυτό το βουνό, τότε κινδυνεύουν».
Ο έμπειρος ορειβάτης σημείωσε επίσης πως όσοι δεν αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα και παίρνουν μεγάλο ρίσκο, μιας και τους αρέσει η άνοδος της αδρεναλίνης που προσφέρει μια περιπέτεια, έχουν μεγάλες πιθανότητες να τραυματιστούν και να κινδυνεύσουν. «Υπάρχουν άνθρωποι που επιδιώκουν να κάνουν μεγάλες διαδρομές χωρίς να αντιλαμβάνονται πως η κούραση και η εξάντληση μπορεί να τους οδηγήσει σε πτώση και τραυματισμό» εξήγησε.
Η γνώση των καιρικών φαινόμενων είναι βασικός παράγοντας για την ανάβαση. «Ο αέρας, το χιόνι και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι παράγοντες που επηρεάζουν μια ανάβαση στον Όλυμπο και δυσκολεύουν την αναρρίχηση».

Παράλληλα επεσήμανε πως για να είναι ασφαλής μια ανάβαση στον Όλυμπο, θα πρέπει οι ορειβάτες να επιλέγουν κάποιον Ορειβατικό Σύλλογο, ή κάποιους οδηγούς βουνού, καθώς προσφέρουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και υποδομές για μια ανάβαση στον Όλυμπο.
Ο κ. Καραμπούζης υπογράμμισε και την ανάγκη της τουριστικής ανάπτυξης του Ολύμπου με πρόσβαση στην κορυφή με καλύτερους όρους και από την πλευρά του νομού Λάρισας, σημειώνοντας ότι ο Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας είναι υπέρ της δημιουργίας ενός καταφυγίου πάνω από το χωριό Καρυά Ολύμπου και ειδικά στο μονοπάτι που πηγαίνει από την Καρυά προς την κορυφή της Μεταμόρφωσης όπου υπάρχουν τεράστιες πεδιάδες. Πηγή, ΑΜΠΕ