Μετεωρολόγοι: Διανύουμε από τις θερμότερες χρονιές των τελευταίων 141 ετών

Περιβάλλον

Μετά από τον θερμότερο Ιανουάριο όλων των εποχών και τον δεύτερο-θερμότερο Φεβρουάριο που έχει καταγραφεί, οι υψηλές θερμοκρασίες στον πλανήτη συνεχίστηκαν και τον προηγούμενο μήνα, καθιστώντας το Μάρτιο του 2020 το δεύτερο-θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί .

Τα κλιματικά στοιχεία για το Μάρτη δείχνουν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ξηράς και (επιφάνειας) ωκεανών έφτασε τους 1.16 oC πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα (12.7°C), καθιστώντας τον, τον δεύτερο θερμότερο Μάρτιο από το 2016, χρονιά με ισχυρότερο φαινόμενο El Nino στον Ειρηνικό. Επίσης ως μήνας παρουσιάζει και την 3η μεγαλύτερη αύξηση μέσα από το αρχείο θερμοκρασιών 1683 μηνών .

Οι πιο θερμές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν πάνω σε αρκετές περιοχές της Ασίας, ανατολικά των ΗΠΑ, στα νότια της Νότιας Αμερικής με αύξηση 2 βαθμούς ή περισσότερο από το μέσο όρο. Αλλά και σε τμήματα ωκεανών, όπως του Ατλαντικού, κεντρικού Ινδικού και νότιου/ νοτιανατολικού Ειρηνικού με μέση αύξηση κατά ένα βαθμό.
Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε μέρη του Ατλαντικού, του Ινδικού και του Δυτικού Ωκεανού στη θάλασσα, αλλά και σε μέρη της Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Οι πιο αξιοσημείωτες χαμηλές (κατά -1,5 βαθμό Κελσίου ή περισσότερο) θερμοκρασίες σημειώθηκαν στον Καναδά, την Αλάσκα, τη Βόρεια Ινδία και μέρη του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού και της Ανταρκτικής. Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε σε μια μικρή περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Το 2019 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία ...

 

Μέχρι τώρα, από τις θερμοκρασίες Ιανουραρίου- Μαρτίου, φαίνεται ότι διανύουμε το δεύτερο επίσης θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ για τη Γη στο αρχείο των τελευταίων 141 ετών, με άνοδο +1.15 βαθμών πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα (12.3°C) και με διαφορά 0.08 βαθμούς από τη χρονιά ρεκόρ του 2006, σύμφωνα με το Εθνικά Κέντρα περιβαλλοντικών πληροφοριών της NOAA.

Έως τώρα, με τις θερμοκρασίες του πρώτου τριμήνου, το έτος 2020 είναι το δεύτερο θερμότερο τόσο για το βόρειο όσο και για το νότιο ημισφαίριο, ενώ για την Ευρώπη και την Ασία είναι το πιο ζεστό που είχε καταγραφεί ως τώρα. (για την περιοχή της Καραϊβικής και Νότιας Αμερικής ήταν το δεύτερο και τρίτο αντίστοιχα).
Η μεγαλύτερη απόκλιση των θερμοκρασιών με το μέσο όρο, για το ίδιο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, σημειώθηκε στην ανατολική Ευρώπη και Ασία, κατά +3 βαθμούς Κελσίου και περισσότερο, με θερμοκρασίες ρεκόρ σε μέρη της Ευρώπης, της Ασίας, της κεντρικής και νότιας Αμερικής καθώς και του Ατλαντικού, Ινδικού και νότιου Ειρηνικού ωκεανού.

Αντίθετα οι πιο αξιοσημείωτες χαμηλές θερμοκρασίες (απόκλιση κατά -1,5 από το μέσο όρο ή περισσότερο) σημειώθηκαν στην Αλάσκα και στο δυτικό Καναδά. Ωστόσο δεν υπήρξαν χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ στις ηπείρους ή στους ωκεανούς το διάστημα αυτό.

Τα επίπεδα του πάγου τέλος, ήταν στοιχειώδη: Η κάλυψη του θαλάσσιου πάγου βρέθηκε 4.2% χαμηλότερη από το μέσο όρο της τριακονταετίας 1981-2010, η 11η μικρότερη τιμή που έχει καταγραφεί. Πηγή ΝΟΑΑ